Prijedlog ručka za vikend: Recept za savršeni mađarski gulaš
Bez dobrog domaćega kiselog kupusa i mirisne mljevene paprike nema ni finog sekeli gulaša (mađ. szekely), specijaliteta mađarske kuhinje.
Slavni gulaš odavno je prešao granice zahvaljujući gurmanima kojima se sviđa kombinacija sočnog mesa i kiselog kupusa.Priprema se na brojne načine – s minimalno "soka" ili kao supa.
Neki će kuhari gulaš poslužiti s kuhanim krompirom ili naribati tijesto od brašna i jaja pa skuhati malu okruglu tjesteninu.
Počeo protest u Beogradu: Građani skandiraju "Ruke su vam krvave"
Mekane i ukusne: Kiflice gotove za 20 minuta idealne za nedjeljnji doručak
Odličan prilog su i restani krompir i palenta. Uz gulaš slobodno stavite na stol i kiselo vrhnje.
Sastojci za sekeli gulaš:
1 kg junetine
1 kg kiseloga kupusa
3 manje glavice luka
2 kašike slatke mljevene paprike
2 lovorova lista
papar
1 kašike šećera
Zavirite u restorane koji očaravaju historijom: Izdvojili smo 20 najboljih
Priprema sekeli gulaša:
Dodajte sjeckani luk i pržite dok ne posmeđi, ali pazite da ne zagori.
Dodajte mu začine i prelijte s malo vode.
U drugoj tavi ili loncu popržite meso narezano na kockice.
Ideja za brz i jeftin ručak: Sve sastojke imate kod kuće
Nakon nekoliko minuta dodajte mu pirjani luk zajedno s tekućinom.
Pirjajte podlijevajući s malom količinom vode.
Kiseli kupus narežite na trakice i popržite na tavi sa kašikom šećera.
Tradicionalno bosansko jelo: Recept za najbolju krajišku kvrgušu
Kad je meso napola skuhano, dodajte mu sjeckani kupus.
Pirjajte dok meso i kupus omekšaju pa izvadite lovorov list.
Probajte i posolite prema potrebi. Poslužite s prilogom prema želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.