Sočne, brze i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu

1
Radiosarajevo.ba
Sočne, brze i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Izmamite svojim ukućanima danas osmijeh brzo i lako!

Priprema ove verzije tradicionalne domaće poslastice ne zahtijeva isuviše vremena, a obradovaće sve članove obitelji...

Sastojci:

750 g brašna
1 dl ulja
4 kašike šećera
jaje
žumance
1/2 l mlijeka
svjež kvasac, 40 g
malo soli
prah šećer
kesica vanilin šećera
ulje za prženje

Najukusnije koje ste jeli do sad. Probajte punjene francuske prženice

Najukusnije koje ste jeli do sad. Probajte punjene francuske prženice

Priprema

1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka s malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.

2. Dok raste, umutite jaja s ostatkom mlijeka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajite brašno i ulje uz stalno mješanje pjenjačom.

3. Ostavite tijesto na toplom da dvostruko naraste pa premijesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.

4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.

5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.

6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer. Po želji, špricem nafilujte džemom ili slatkim kremom.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije