Ideja za doručak: Pripremite ovog jutra dorayaki palačinke

0
Radiosarajevo.ba
Ideja za doručak: Pripremite ovog jutra dorayaki palačinke
Foto: Sugar love spiees / Pahuljaste i mekane

Pahuljaste i mekane dorayaki palačinke tradicionalna su japanska poslastica koja se servira uz čaj. Neka vaš doručak ovog jutra bude nešto drugačiji. Počastite se ovim neobičnim palačinkama koje se najčešće pune crvenim grahom, no bit će jednako ukusne pripremite li ih s vašim omiljenim namazom.

Pripremaju se jednostavno, slično kao i američke palačinke, no prhkije su i slađe. Tradicionalno se pripremaju uz slatki namaz od azuki graha, no pekmez od marelica ili namaz od lješnjaka dobra su alternativa.

Savršene: Pronašli smo jedini recept za palačinke koji će vam ikad trebati!

Savršene: Pronašli smo jedini recept za palačinke koji će vam ikad trebati!

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Lako ih je pripremiti, a većinu sastojaka sigurno imate kod kuće. Potrebno vam je 150 grama brašna, 110 grama šećera, tri kašičice vode ili mlijeka, dvoje jaja, jedna kašičica meda, jedna čajna kašičica sode bikarbone, biljno ulje za prženje i namaz po želji, piše masterclass.com.

Jaja pomiješajte sa šećerom i medom te pjenasto izmiksajte. Sodu bikarbonu dodajte u vodu ili mlijeko, pa dobro promiješajte i ulijte u jaja. Prosijte brašno te ga postupno dodajte u jaja, uz miješanje. Miješajte dok ne dobijete posve glatku smjesu.

Zagrijte tavu s malo ulja i ulijte smjesu za palačinke, tako da napravite krug promjera od desetak centimetara. Pecite palačinku dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići, pa okrenite i pecite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.

U međuvremenu mažite palačinke namazom po želji, pa slažite jednu na drugu, kao da slažete sendvič od dvije kriške hljeba i poslužite toplo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije