Internacionalna jela: Pet prijedloga za idealan doručak

0
Radiosarajevo.ba
Internacionalna jela: Pet prijedloga za idealan doručak
Pixabay / Ilustracija

Svaki obrok osim doručka se može preskočiti - često je ponavljano mišljenje među ljudima. Mnogima je jutarnji objed najomiljeniji tokom dana. Šta pojesti ukusno, zdravo i hranjivo nakon nekoliko sati sna je dilema.
U rješavanju ove dileme ćemo vam pomoći sa nekoliko recepata koji dolaze iz nekoliko država.

Austrijska, francuska, italijanska, holandska i kenijska kuhinja imaju recepte za doručak kojim ćete nesumnjivo biti oduševljeni.

Idealan doručak: Ukusan porodični omlet iz rerne

Idealan doručak: Ukusan porodični omlet iz rerne

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

Emir Hajdarović: 'Ko zaboravi svoju historiju rizikuje i svoju budućnost'

U bivšoj carskoj zemlji - Austriji se priprema slastica Kaiserschmarrn ili carev nered. Priprema se od punjenih palačinaka nasjeckanih na manje dijelovi u kombinaciji sa orasima, jabukom, grožđicama i šećerom u prahu ili slatkom marmeladom sa strane.

Da je zaista riječ o carskom jelu, potvrđuje činjenica da je ova slastica bila omiljena caru Franzu Josephu I. U 19. vijeku je postala popularna i među njegovim sugrađanima. Carski nered se može posluživati i kao desert.

Francuska kuhinja nudi pregršt recepata za doručak. Nije kroasan jedini specijalitet Francuza koji se najčešće konzumira tokom doručka. Preporučujemo vam da okusite Bostock koji se pravi od hljeba sa zaslađenim sirupom na koji se doda preljev na bazi badema. Također je moguće dodati nasjeckani badem.

Tost je vrlo učestal dio jutarnjeg obroka, a on može biti vrlo ukusan kada ga pripremate na holandski način. U ovoj evropskoj zemlji, tost pripremljen od čokolade, maslaca i slatkih dodataka nazivaju snažna oluja ili oluja kalorija.

Kada se govori o ishrani, skoro je nemoguće spomenuti Italiju. Naime, na Apeninima pripremaju jelo koje nalikuje kroasanu, a ispunjen je slatkim voćnim džemom ili čokoladom. Italijani ga konzumiraju sa kafom, najčešće kapučinom ili espresom, a zovu ga cornetto.

Kratko putovanje u potrazi za dobrim doručkom ćemo završiti izvan evropskog kontinenta - u Keniji- Preporučujemo vam da probate mandazi koji podsjeća na krofne, ali ima manje glazure i slatkoće. Kada se doda kokos, zove se mahamari. Pravi se od kružnog i trokutastog tijesta koje se miješa s kardamomom, kokosom i šećerom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije