Magnezij pijemo kad stignemo, no da bi djelovao treba se držati ovih pravila

Radiosarajevo.ba
Magnezij pijemo kad stignemo, no da bi djelovao treba se držati ovih pravila

Nažalost, kupnja dodataka prehrani s magnezijem nije vrlo učinkovito rješenje. Zašto? Da bi magnezij djelovao, moramo voditi računa o tome kako i s čim ga koristimo! 

Kada nam nedostaje magnezija, osjećamo se letargično, umorno i stalno ometeno, a naši mišići su napeti. Možemo osjetiti i stezanje u prsima, konstipaciju, grčeve...

Ako dugo ignoriramo ovaj problem, može doći i do mnogo ozbiljnijih poremećaja, uglavnom kardiovaskularnog ili neuromuskulaturnog sustava, kao što su drhtanje ruku, vrtoglavica, mučnina, pa čak i poremećaji srčanog ritma (aritmija).

Kada ne možemo osigurati dovoljno magnezija kroz hranu i tekućinu koje unosimo u organizam, neophodna je dopuna. No, u šumi proizvoda na tržištu, realno je postaviti pitanje - koji preparat izabrati i kako ga iskoristiti da bude stvarno efikasan?

Ovo su najvažnija pravila za pravilnu upotrebu magnezija!

1. Dobar je onaj s vitaminom B (i vitaminom D)
U svakom preparatu s magnezijem treba pronaći i vitamin B. Njegov sadržaj povećava apsorpciju magnezija za čak 40%. Pored toga, dobro je ako uz vitamin B uzmemo i vitamin D, koji također podržava apsorpciju magnezija.

2. Obratite pažnju na kalij
Kalij i magnezij su jako povezani s našim tijelom. Ako patimo od nedostatka jednog od ovih elemenata, apsorpcija drugog je teška. Stoga, i kada radite krvnu sliku, "bacite oko" na vrijednosti ova dva minerala.

3. Neka bude u kombinaciji s laktatom i citratom
Kada izaberete dodatak prehrani s magnezijem, obavezno pročitajte njegov sastav. Najvažniji su citrat i laktat. Ove supstance povećavaju apsorpciju elementa na čak 90%.

4. Izbjegavanje stvari koje ometaju njegovu apsorpciju
Magnezij se ne preporučuje uzimati sa željezom, kalcijem i fosfatima, jer narušavaju njegovu apsorpciju. Zapamtite da su fosfati prisutni u prerađenim namirnicama, kao što su topljeni sir, meso ili slatka pića. Za svoje zdravlje - bolje ih izbjegavajte.

5. Treba ga koristiti u pravom trenutku
Kao i većinu dodataka, i magnezij je najbolje uzeti 1 do 2 sata nakon obroka, piše Živim.hr.

6. Pažljivo ga dozirajte
Prema europskoj regulativi, preporučeni unos magnezija za odraslu osobu je 375 mg dnevno.
Preporučeni dnevni unos magnezija:

4-8 godina: 130 mg (dječaci i djevojčice)
9-13 godina: 240 mg (dječaci i djevojčice)
14-18 godina: 410 mg (mladići); 360 mg (djevojke)
19-30 godina: 400 mg (muškarci); 310 mg (žene): 350 mg (trudnice); 310 mg (dojilje)
31-50 godina: 420 mg (muškarci); 320 mg (žene); 360 mg (trudnice); 320 mg (dojilje)
51+ godina: 420 mg (muškarci); 320 mg (žene)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak