Mađarske ukiseljene paprike najbolji su dio svake zimnice: Ne morate ih peći ni guliti
Ne morate čekati septembar za napraviti ukiseljene paprike - upravo su sad na vrhuncu sezone i najbolje za konzumaciju ili preradu.
Naletite li na paprike po dobroj cijeni, ne mislite se, kupite koji kilogram viška i napravite ih po mađarskom receptu koji će vam uveliko olakšati posao.
Prema ovom receptu paprike ne trebate peći ni guliti, ali ipak ih nećete kiseliti sirove: kad se rade po ovoj recepturi treba ih očistiti, kratko ispržiti i zatim konzervirati u sirćetu. Želite li pravi mađarski štih, dodat ćete im i koji komadić ljute paprike ili malo sušenog čilija.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Mađarske kisele paprike
Sastojci:
- 3 kg paprika
- 100 g soli
- 50 g šećera
- 2 l vode
- 1 l bijelog sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 glavica bijelog luka
- 1/2 vezice peršina
- malo ljute paprike
- malo ulja
Priprema:
Paprike operite, prerežite svaku na pola pa ih očistite od sjemenki i peteljke pa ih prepržite na zagrijanom ulju radeći u serijama.
Paprike posložite u tegle, naizmjenično sa grubo usitnjenim bijelim lukom i peršinom. Po želji dodajte malo ljute paprike ili čilija u pahuljicama. Na kraju ih zalijte uljem u kojem su se pržile. Ostavite ih da stoje nekoliko sati, može i preko noći, kako bi bolje upile okuse začina, piše Slobodna Dalmacija.
Kad ste spremni za nastavak, zakuhajte vodu, sirće, šećer i sol. Smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha nekih 5-6 minuta. Maknite s vatre, malo ohladite pa zalijte paprike. Poklopite, okrenite naopako, a kad se ohlade pohranite ih u standardnom položaju na prohladno i tamno mjesto.
Mogu se jesti već kroz 2-3 dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.