Mađarske ukiseljene paprike najbolji su dio svake zimnice: Ne morate ih peći ni guliti

2
Radiosarajevo.ba
Mađarske ukiseljene paprike najbolji su dio svake zimnice: Ne morate ih peći ni guliti

Ne morate čekati septembar za napraviti ukiseljene paprike - upravo su sad na vrhuncu sezone i najbolje za konzumaciju ili preradu.

Naletite li na paprike po dobroj cijeni, ne mislite se, kupite koji kilogram viška i napravite ih po mađarskom receptu koji će vam uveliko olakšati posao.

Prema ovom receptu paprike ne trebate peći ni guliti, ali ipak ih nećete kiseliti sirove: kad se rade po ovoj recepturi treba ih očistiti, kratko ispržiti i zatim konzervirati u sirćetu. Želite li pravi mađarski štih, dodat ćete im i koji komadić ljute paprike ili malo sušenog čilija.

Bh. meteorolozi nemaju dobre vijesti: "Suša se nastavlja do daljnjeg"

Mađarske kisele paprike

Sastojci:

  • 3 kg paprika
  • 100 g soli
  • 50 g šećera
  • 2 l vode
  • 1 l bijelog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1/2 vezice peršina
  • malo ljute paprike
  • malo ulja

Priprema:

Paprike operite, prerežite svaku na pola pa ih očistite od sjemenki i peteljke pa ih prepržite na zagrijanom ulju radeći u serijama.

Paprike posložite u tegle, naizmjenično sa grubo usitnjenim bijelim lukom i peršinom. Po želji dodajte malo ljute paprike ili čilija u pahuljicama. Na kraju ih zalijte uljem u kojem su se pržile. Ostavite ih da stoje nekoliko sati, može i preko noći, kako bi bolje upile okuse začina, piše Slobodna Dalmacija.

Kad ste spremni za nastavak, zakuhajte vodu, sirće, šećer i sol. Smanjite vatru i ostavite da se lagano kuha nekih 5-6 minuta. Maknite s vatre, malo ohladite pa zalijte paprike. Poklopite, okrenite naopako, a kad se ohlade pohranite ih u standardnom položaju na prohladno i tamno mjesto.

Mogu se jesti već kroz 2-3 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak