Domaći mljeveni paradajz za zimnicu: Bez kuhanja, a može da stoji i do 2 godine
Za ovakvu pripremu mljevenog paradajza ne treba vam ni mnogo sudova ni mnogo sastojaka, a nećete bespotrebno uključivati šporet i prljati kuhinju.
Pored soka od paradajza koji je nezaobilazan u kuhinji, domaćice u sezoni ovog povrća obavezno ostavljaju i domaći mljeveni paradajz za zimnicu.
Svaka ima svoj recept, a ovo je način pripreme mljevenog paradajza koji će opstati do dvije godine.
Velika tuga: U 17. godini preminula reprezentativka Bosne i Hercegovine
Sastojci:
- 10 kg paradajza
- 5 ravnih supenih kašika soli
- kesica vinobrana
- 2 vezice peršunovog lišća
Priprema:
Operite paradajz, očistite dio oko peteljki, pa plodove krupno isijecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mljevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.
Samljeven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno isjeckali. Sve dobro promiješajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.
Još jednom dobro promiješajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu, piše Krstarica.
Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.