Domaći mljeveni paradajz za zimnicu: Bez kuhanja, a može da stoji i do 2 godine
![Domaći mljeveni paradajz za zimnicu: Bez kuhanja, a može da stoji i do 2 godine](https://storage.radiosarajevo.ba/article/555065/871x540/marmelada_dzem_pekmez_zimnica_pixabay.jpg?v1722264795)
Za ovakvu pripremu mljevenog paradajza ne treba vam ni mnogo sudova ni mnogo sastojaka, a nećete bespotrebno uključivati šporet i prljati kuhinju.
Pored soka od paradajza koji je nezaobilazan u kuhinji, domaćice u sezoni ovog povrća obavezno ostavljaju i domaći mljeveni paradajz za zimnicu.
Svaka ima svoj recept, a ovo je način pripreme mljevenog paradajza koji će opstati do dvije godine.
![Nesreća u Sarajevu: Vozač srušio semafor, hitno prevezen u bolnicu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/555079/300x185/nesreca-sarajevo-automobil-29juli24-chjpg2.jpg?v1722270542)
Nesreća u Sarajevu: Vozač srušio semafor, hitno prevezen u bolnicu
Sastojci:
- 10 kg paradajza
- 5 ravnih supenih kašika soli
- kesica vinobrana
- 2 vezice peršunovog lišća
Priprema:
Operite paradajz, očistite dio oko peteljki, pa plodove krupno isijecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mljevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.
Samljeven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno isjeckali. Sve dobro promiješajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.
Još jednom dobro promiješajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu, piše Krstarica.
Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.