Domaći mljeveni paradajz za zimnicu: Bez kuhanja, a može da stoji i do 2 godine

2
Radiosarajevo.ba
Domaći mljeveni paradajz za zimnicu: Bez kuhanja, a može da stoji i do 2 godine
Foto: Pixabay / Ilustracija

Za ovakvu pripremu mljevenog paradajza ne treba vam ni mnogo sudova ni mnogo sastojaka, a nećete bespotrebno uključivati šporet i prljati kuhinju.

Pored soka od paradajza koji je nezaobilazan u kuhinji, domaćice u sezoni ovog povrća obavezno ostavljaju i domaći mljeveni paradajz za zimnicu.

Svaka ima svoj recept, a ovo je način pripreme mljevenog paradajza koji će opstati do dvije godine.

Nihad Uk otklonio sve sumnje o Vladi KS. Govorio i o poziciji gradonačelnika Sarajeva

Nihad Uk otklonio sve sumnje o Vladi KS. Govorio i o poziciji gradonačelnika Sarajeva

Sastojci:

  • 10 kg paradajza
  • 5 ravnih supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • 2 vezice peršunovog lišća

Priprema:

Operite paradajz, očistite dio oko peteljki, pa plodove krupno isijecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mljevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.

Samljeven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno isjeckali. Sve dobro promiješajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.

Još jednom dobro promiješajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu, piše Krstarica.

Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije