Kuhar otkrio najbolji recept za punjene paprike, umjesto riže dodajte ovu namirnicu
Krenula je sezona paprika, pa će se tako na brojnim stolovima uskoro naći mnogima omiljeno jelo - punjene paprike.
No, ne morate ih raditi po tradicionalnom receptu koji je svima dobro poznat. Ruski profesionalni kuhar, Vjačeslav Кrasilnikovje otkrio je recept za punjene paprike koje će se topiti u ustima, ali umjesto riže unutra ide nešto drugo.
Kratko natopite paprike
U veću posudu sipajte vodu i posolite pa dodajte paprike i ostavite da se kratko natope. Ovo će vam pomoći da iz paprika lako uklonite sjemenke i peteljke, ali i poboljšat će im okus i ukloniti gorčinu (ako postoji).
Pogledajte kako izgleda čišćenje sarajevskih ulica
Dobar nadjev je ključan
Uglavnom se za punjene paprike koristi mljeveno meso, a kada kupujete - izaberite ono kvalitetno. Mljeveno meso možete popržiti ili koristiti svježe (izbor je na vama). Ako koristite svježe, na maslacu prodinstajte sjeckani crni luk, koji daje poseban okus jelu, zatim ga dodajte u posudu s mesom i začinite.
Miris i okus djetinjstva: Ukusne punjene paprike koje su pravile naše majke
Rižu zamijenite tikvicama
Umjesto riže u meso dodajte sredinu tikvica koju ste izdubili.
Jelo će biti za nijansu laganije, ali i ukusnije.
Zasijecite paprike
Na dnu paprika napravite mali rez, jer kada ih poredate u loncu i prelijte umakom, zahvaljujući rezu, on će dospjeti u paprike i lakše će se skuhati nadjev, a i ravnomjernije
Ne punite paprike do vrha
Mnoge domaćice stavljaju previše nadjeva u paprike, zbog čega pucaju tokom kuhanja jer riža bubri i stvara pritisak, posebno ako su lošije kvalitete, odnosno tanje. Kad kašičicom stavljate nadjev u unutrašnjost paprika, nemojte ga razdvajati i nikada ih ne punite do vrha.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.