Kroketi od tikvica u rerni koji će vas naprosto oduševiti
Tikvice su izuzetno zdrav, a lagan obrok. Donosimo vam recept koji će vas oduševiti.
Pripremljene na ovaj način bit će hrskave i za prste polizati.
Potrebno vam je:
-tikvice
-luk
-bijeli luk
-20 grama maslaca
-maslinovo ulje
-100 grama brašna
-320 mililitara mlijeka
-kašičica mljevenog muškantnog oraščića
-sol, biber
-dva jaja
-prezla
Priprema:
1. Isjeckajte luk i bijeli luk i ispržite ih 8 minuta u maslacu i maslinovom ulju na umjerenoj vatri.
2. Dodajte tikvice isječene na male kocke. Stavite sol i biber i zapržite ih uz povremeno miješanje.
3. Sipajte odjednom brašno i miješajte 2 minuta, nakon toga sipajte u tankom mlazu mlijeko. Mutite žičanom mutilicom. Stavite oraščić i kuhajte 10 minuta dok se ne dobije gust i gladak bešamel s tikvicama.
4. Sipajte u posudu i pokrijte folijom.
5. Kada se bešamel potpuno ohladi stavite ga u frižider na 4-5 sati da se dovoljno stegne.
6. Da biste oblikovali krokete uzmite u ruku smjesu - toliko da kad zatvorite šaku ne izlazi. Gnječeći, ne pritiskajući mnogo, pravite zaobljene izdužene ćuftice. Ako vam se lijepi, nakon svakog kroketa kvasite dlanove.
7. Uvaljajte prvo u brašno, a potom u jaje i prezlu. Poredajte u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
8. Pospite krokete od tikvica maslinovim uljem i gurnite u prethodno zagrijanu rernu na 250 stepeni, piše Bonapeti.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.