Najbrži i najukusniji doručak: Danas pravimo peksimete (ili uštipke)
Postoji li osoba koja ne voli peksimete ili uštipke?
Ovi ukusni zalogaji izvrsni su u svojoj slanoj ili slatkoj varijanti, mogu se kombinirati s kajmakom, suhim mesom, sirom ili nekim slatkim namazima.
A mogu se jesti i sami, bez ičega.
Varijanti je napretek, baš koliko i različitih definicija u čemu se sastoji razlika između uštipaka ili peksimeta.
Ako znate odgovor, napišite ga u komentar
Recept za brze uštipke/peksimete
1/2 kg. brašna u koje umiješate 1 prašak za pecivo
kašičica soli (ili manje ukoliko idete na slatku varijantu)
2 jajeta
2 dl jogurta ili kiselog vrhnja
malo ulja u tijesto,
ulje za prženje
Umutiti tijesto od svih sastojaka.
Najbolje je prosijati brašno i prašak za pecivo zajedno. Kad zamutite tijesto, stavite ga par minuta u frižider - lakše ćete ga razvaljati.
Staviti malo brašna na radnu površinu, razvaljati tijesto i izrezati na pravougaonike ili rombove.
Pržiti u dubljem vrućem ulju do zlatnožute boje.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.