Kako napraviti pravi domaći hljeb? Uz ovu recepturu dobit ćete finu hrskavu koricu koju svi volite
Mnogi vikendom ne rade pa im dobro dođe da se posvete kuhinji, a ovaj put bi mogli napraviti pravi domaći hljeb.
Vrlo je jednostavno, i ne bojte se jer ne uključuje hiljadu i jedan korak pripreme kao što je slučaj s mnogim drugim trenutno popularnim receptima.
Ovaj se hljeb zamijesi navečer i ispeče ujutro, bez previše filozofiranja, preklapanja tijesta i ostalih čudnovatih zahvata.
Miro Lazović: 25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše države
Recept je otkrio Mile Butorac, bloger koji kaže da je ovo najjednostavniji način za njegovu pripremu." Ne treba ga mijesiti, samo brza priprema noć prije i nevjerovatna količina radosti drugo jutro. S rupicama i činjenicom da za doručak imaš topao hljeb kao iz pekare.".
Sastojci:
- 450 g pšeničnog bijelog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
- 2 kašičice soli
- 375 ml tople vode
Evo koji je hljeb najzdraviji - potvrdili stručnjaci
Priprema tijesta:
- U zdjeli pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte kvasac i toplu vodu te pomiješajte. Tijesto će biti vrlo mokro i ljepljivo.
- Čvrsto pokrijte zdjelu i preko noći je ostavite u frižideru. Jedan sat prije pečenja tijesto izvadite iz frižidera.
- Pola sata prije kraja dizanja zagrijte rernu na 230 stepeni, a u nju stavite lonac od lijevanog željeza s poklopcem.
- Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i nemojte ga mijesiti nego ga lopaticom sa strane nekoliko puta presavijte prema sredini.
- Grudu tijesta prebacite na papir za pečenje pa dlanovima ili lopaticom ugrubo oblikujte okrugli oblik. Pažljivo prinesite vruću posudu, otklopite je i u nju oprezno stavite papir za pečenje s tijestom.
- Dobro pokrijte posudu i stavite je u rernu. Hljeb pecite 30 minuta u pokrivenoj posudi, a zatim pažljivo skinite vrući poklopac i pecite još 15 minuta.
- Tokom pečenja u pokrivenoj posudi većina pare ne može izaći iz posude, pa će hljeb lijepo narasti prije nego što se korica isuši i očvrsne. Nakon skidanja poklopca, hljeb će se zbog vrućine lijepo zapeći i dobiti zlatno smeđu boju.
- Prije nego što razrežete hljeb morate pričekati da se ohladi barem toliko da bude topao, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.