Jelo koje budi uspomene: Napravite ukusnu musaku od tikvica ili patlidžana

0
Radiosarajevo.ba
Jelo koje budi uspomene: Napravite ukusnu musaku od tikvica ili patlidžana

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas.

Svi se dobro sjećamo šta su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a imamo jedan sjajan recept.

Musaka od patlidžana ili tikvica

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za musaku od patlidžana ili tikvica.

Evo kada počinje primjena novih pravila pri ulasku u EU i šta to znači za građane BiH

Sastojci za 4 osobe

  • 40 dag patlidžana ili tikvica
  • 1 dag soli
  • 4 dag brašna
  • 2 jaja
  • ulje za prženje

Nadjev:

  • 2 dag masnoće
  • 2 dag luka
  • 24 dag svježe nemasne junetine
  • 1 glavica bijelog luka
  • voda ili supa
  • so
  • biber
  • zeleni peršun

Preljev:

  • 2 žumanca ili 2 cijela jaja
  • 2 dl kiselog vrhnja

Priprema

Patlidžane ili tikvice ogulimo, narežemo na kockice (1 cm), posolimo, uvaljamo u brašno i jaja i ispržimo na ulju. Na dno lima za pečenje poredamo sloj prženih patlidžana ili tikvica, prekrijemo slojem nadjeva, preko njega opet sloj patlidžana ili tikvica. Tako naizmjence slažemo otprilike 4 cm visoko. Prelijemo mješavinom kiselog vrhnja, žumanca ili cijelih jaja i pečemo na srednjoj temperaturi.

Preukusna: Sjajan i jednostavan recept za najbolju musaku!

Priprema punjenja: Na masnoći popržimo nasjeckani luk, dodamo mljeveno meso i zdrobljeni bijeli luk. Promiješamo i dolijemo 1/2 dl tople vode ili supe i dinstamo 1/4 sata. Na kraju prema ukusu solimo i paprimo.

Priprema preljeva: Žumanke umutimo u vrhnju. Za preljev možemo upotrijebiti i bešamel umak.

Prije serviranja musaku obilno pospemo sjeckanim zelenim paršunovim listom, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak