Jaja su veoma zdrava samo ako ih napravite na ove načine
Jaja su popularna namirnica za doručak diljem svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini.
Nutritivno su bogata i pružaju sve potrebne hranjive tvari. Mogu se pripremati na razne načine: Omlet, pečena jaja, kuhana jaja i slično. Ali, jeste li se ikada pitali koja je najzdravija verzija omiljenog doručka širom svijeta?
Kuhana jaja
Kuhana jaja su jednostavna i hranjiva opcija, sa 78 kalorija po velikom jaju. Sadrže visokokvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine i minerale te kolin za zdravlje i razvoj mozga.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Omleti
Omleti su ukusni, ali mogu imati više kalorija i nezdravih masti zbog dodatnih sastojaka poput sira i mesa te ulja ili maslaca za kuhanje. Uprkos tome, omleti omogućavaju dodavanje povrća i nemasnih proteina, povećavajući nutritivnu vrijednost.
Razlika?
Kuhana jaja zadržavaju prirodne hranjive tvari, dok se omletima može poboljšati nutritivna vrijednost dodavanjem zdravih sastojaka. Bez obzira na oblik, jaja su važan dio uravnotežene prehrane s mnogim zdravstvenim prednostima, prenosi Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.