Jeste li znali? Ovo je najzdraviji način za pripremu jaja
Kako gotovo svi volimo jesti jaja pripremljena na razne načine, otkriveno je i koja su najzdravija i najbolja za organizam.
Jaja su mnogima omiljeni dio doručka ili bilo kojeg drugog obroka, a osim toga nalaze se u velikom broju jela pa bez njih ne možemo zamisliti svoju prehranu.
Kajgana, poširana jaja, kuhana - mnogo je načina za pripremu ove namirnice, no stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji.
Real Madrid planira senzacionalan transfer: Traži dvojac iz Leverkusena
Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranjivu vrijednost ako se konzumiraju kuhana.
Kuhanje jaja također uništava moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 posto, zbog čega se osjećamo siti.
Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili kajgane, što podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se razina vitamina i antioksidansa u njima, a ujedno se aktivira razina kolesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti.
Navedeno istraživanje pokazalo je i da je jaja najbolje pripremati poširanjem, što znači da se bjelanjci i žumanjci stave u vruću, ali ne i kipuću vodu, te kuhaju do 3 minute. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikada ne stavljate sol jer će se tako razrijediti bjelanjak.
Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan nutrijent koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Također je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.
Jedno je istraživanje pokazalo da ljudsko tijelo može iskoristiti 91 posto proteina iz kuhanih jaja, u usporedbi sa samo 51 posto iz sirovih jaja. Vjeruje se da se ta promjena događa tokom probave, jer toplina uzrokuje strukturne promjene u proteinima jaja.
U sirovim jajima, veliki proteinski spojevi su odvojeni jedni od drugih i spojeni u složene, uvrnute strukture. Kad se proteini kuhaju, toplina lomi slabe veze koje ih drže u obliku. Proteini tada stvaraju nove veze s drugim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuhanom jajeu lakše su za vaše tijelo.
Stoga kraće i manje vruće metode kuhanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu zadržati većinu hranjivih tvari u jajima. Iz tog razloga pečena, fritaja i kuhana (tvrdo ili meko) jaja mogu biti najzdravija za jelo. Ovi načini pripreme također ne unose nepotrebne kalorije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.