Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja i kako prepoznati da su se pokvarila?

0
Radiosarajevo.ba
Koliko dugo smiju stajati kuhana jaja i kako prepoznati da su se pokvarila?
Foto: Printscreen / YouTube / Ofarbana kuhana jaja

Poslije Uskrsa uvijek ostane veliki broj ofarbanih jaja za koja se mnogi pitaju - do kada ih možemo čuvati?

Za početak, preporučuje se korištenje jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora – trgovačkih centara, poznatih proizvođača i trgovaca na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja, piše Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Koliko dugo kuhana jaja mogu biti u frižideru?

Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive, mogu se konzumirati. Obojena kao i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom, čuvaju se u frižideru.

BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme

BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme

Ako im ljuska nije oštećena, u frižideru se mogu čuvati do konzumacije i više od sedam dana.

Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku od jedan do dva dana, tokom kojih se čuvaju u frižideru.

U slučaju kupovine već skuhanih/obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se držati u frižideru jedan do dva dana.

Legenda, tradicija i običaji – Znate li zašto se farbaju uskršnja jaja?

Legenda, tradicija i običaji – Znate li zašto se farbaju uskršnja jaja?

Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potiče od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, piše HAPIH.

Kuhanje jaja

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Pri tome je dobro znati da ih ne bi trebalo skuhati puno ranije, budući da su lakše kvarljiva u odnosu na svježa, piše Večernji.hr.

Svjetlucava jaja
Foto: Coolinarika: Svjetlucava jaja

Kod pripreme kuhanja "na tvrdo", jaja bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje dva do tri cm.

Za savršeno tvrdo kuhana jaja, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja.

Znate li zašto se za Uskrs jedu čokoladna jaja i koje je misteriozno porijeklo uskrsnog zeca?

Znate li zašto se za Uskrs jedu čokoladna jaja i koje je misteriozno porijeklo uskrsnog zeca?

Farbanje jaja

Ovako skuhana jaja treba farbati dok su još topla. Ako se farbanje planira za kasnije, treba ih ohladiti hladnom vodom te spremiti u frižider do ukrašavanja.

Jaja se mogu obojiti prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka, špinat ili cveklu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije