Iftar 'na kašiku': Napravite tradicionalni bosanski lonac
Ovo tradicionalno bosansko jelo je puno okusa i odlilčno je za porodična okupljanja i iftare.
Riječ je o izvorno skromnom jelu, za koje ne postoji originalni recept jer zapravo se koristi ono što se ima od sastojaka, no u osnovi je kombinacija mesa i povrća koja se dugo i polagano kuha.
Stoga sastojke koje donosimo slobodno prilagodite svom ukusu.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Sastojci
- 500g goveđeg mesa (narezanog na kocke)
- 3-4 krompira (oguljenih i narezanih na kolutove)
- 2-3 mrkve (oguljene i narezane na kolutove)
- 1-2 glavice luka (nasjeckane)
- 2-3 paprike (narezane na kolutove)
- 2 paradajza (narezana na kolutove)
- 1-2 češnja bijelog luka (nasjeckana)
- lovorov list
- 1-2 kašičice soli
- 1-2 kašičice bibera
- 1-2 kašičice crvene paprike
- ulje
- voda
Priprema
Zagrijte rernu na 180°C. U velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte malo ulja. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite dok luk ne postane staklast.
Dodajte komade mesa te ih pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte narezane mrkve, paprike i paradajz. Promiješajte sve sastojke i kuhajte ih nekoliko minuta.
Zatim dodajte narezani krompir i lovorov list te začinite solju, biberom i crvenom paprikom po ukusu. Promiješajte sve sastojke.
Ukusna supa: Dodajte ova dva tajna sastojka za mekane knedle koje se neće raspasti
Prebacite smjesu u dublji lonac ili posudu za pečenje. Dodajte dovoljno vode da prekrije sve sastojke.
Pokrijte lonac ili posudu i stavite je u zagrijanu rernu. Pecite oko 2 sata ili dok meso ne postane mekano i krompiri skuhani.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.