Iftar 'na kašiku': Napravite tradicionalni bosanski lonac

0
Radiosarajevo.ba
Iftar 'na kašiku': Napravite tradicionalni bosanski lonac

Ovo tradicionalno bosansko jelo je puno okusa i odlilčno je za porodična okupljanja i iftare. 

Riječ je o izvorno skromnom jelu, za koje ne postoji originalni recept jer zapravo se koristi ono što se ima od sastojaka, no u osnovi je kombinacija mesa i povrća koja se dugo i polagano kuha. 

Stoga sastojke koje donosimo slobodno prilagodite svom ukusu.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Sastojci

  • 500g goveđeg mesa (narezanog na kocke)
  • 3-4 krompira (oguljenih i narezanih na kolutove)
  • 2-3 mrkve (oguljene i narezane na kolutove)
  • 1-2 glavice luka (nasjeckane)
  • 2-3 paprike (narezane na kolutove)
  • 2 paradajza (narezana na kolutove)
  • 1-2 češnja bijelog luka (nasjeckana)
  • lovorov list
  • 1-2 kašičice soli
  • 1-2 kašičice bibera
  • 1-2 kašičice crvene paprike
  • ulje
  • voda

Priprema

Zagrijte rernu na 180°C. U velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte malo ulja. Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite dok luk ne postane staklast.

Dodajte komade mesa te ih pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte narezane mrkve, paprike i paradajz. Promiješajte sve sastojke i kuhajte ih nekoliko minuta.

Zatim dodajte narezani krompir i lovorov list te začinite solju, biberom i crvenom paprikom po ukusu. Promiješajte sve sastojke.

Ukusna supa: Dodajte ova dva tajna sastojka za mekane knedle koje se neće raspasti

Prebacite smjesu u dublji lonac ili posudu za pečenje. Dodajte dovoljno vode da prekrije sve sastojke.

Pokrijte lonac ili posudu i stavite je u zagrijanu rernu. Pecite oko 2 sata ili dok meso ne postane mekano i krompiri skuhani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak