Hrskava pogača punjena sirom i šunkom oduševit će vas na prvu
Hačapuri su najpoznatije jelo u Gruziji, a sigurno ste jeli neku od njegovih varijanti.
Izgleda kao otvorena pogača s ukusnim sastojcima u sredini, podsjeća pomalo i na pizzu, ali zapravo je riječ o nečemu sasvim drugom.
Tradicionalno je pripravljeno sa sirom, jajima i maslacem. No, tijesto možete puniti po želji.
Gruzijski hljeb možete napuniti i šunkom, pršutom, uz dodatak tikvica i paradajza, poslužiti ga s jajem ili gljivama. Ako uz njega pripremite salatu, imate odličan pun obrok za ručak, piše Slobodnadalmacija.
Recepata ima dosta, ali ovaj je poseban.
Od sastojaka vam treba:
Za tijesto:
- 520 grama glatkog brašna
- 10 grama instant kvasca
- 25 grama šećera
- 5 grama soli
- 140 grama maslaca
- 250 mililitara mlijeka
- trećina šolje tople vode
Za nadjev:
- kozji ili kravlji sir po želji
- ribana mozzarella (1 šoljica)
- razmućeno jaje
- pršut
- nasjeckani ruzmarin
- nekoliko kriški paradajza
Priprema:
1. Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, dodajte maslac i miksajte nastavkom za tijesto na najmanjoj brzini. Ulijte mlijeko i vodu i miksajte još 4 minute. Pojačajte brzinu i miksajte još nekoliko minuta, dok tijesto ne bude sasvim glatko.
2. Prebacite tijesto u posudu, nauljite ga i prekrijte plastičnom folijom te ostavite sat do sat i po da se digne. Podijelite zatim smjesu na 4 komada koje ćete rukama oblikovati u manje oblike nalik maloj lađi. Neka tijesto bude debljine 1-2 centimetra.
3. Na svaki komad stavite nadjeve po želji. Kozji sir, mozzarellu, nekoliko feta pršuta, a na vrh paradajz i ruzmarin. Rubove tijesta premažite razmućenim jajem i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.