Hrskava maslenica: Tradicionalni recept za savršeni obrok
Maslenica je tradicionalno jelo koje svojim bogatim okusima i hrskavom teksturom osvaja srca mnogih. Ova sočna i ukusna pita, koja se priprema od jednostavnih sastojaka, idealna je za svaku prigodu — bilo da je poslužujete kao prilog, lagani obrok ili na porodičnim okupljanjima.
S pripremom maslenice ne morate imati puno iskustva u kuhinji, a rezultati su uvijek impresivni.
Ovaj recept uključuje meko brašno, maslac i vrhnje, koji zajedno stvaraju neodoljivu kombinaciju okusa.
Ramo Isak: Zar treba Condor napustiti konzorcij, jer sam ja ministar, a moja supruga vlasnik? Nikad!
U nastavku saznajte kako pripremiti savršenu maslenicu koja će oduševiti sve prisutne.
Sastojci
- 600-700g mekog brašna
- 1 kašikica soli
- 1 supenih kašika ulja
- mlaka voda po potrebi (koliko vam pokupi brašno )
premazivanje:
- 150g putera
- 100ml vrhnja za kuhanje
- 3 supene kašike ulja
- i so po zelji
Priprema
Od sastojaka zamjesiti tjesto, od tri jufke . Premažite ih malo uljem i ostavite da stoje 30 min. Za to vrijeme rastopiti puter ,ulje i dodati vrhnje.
Na pobrašnjeni sto staviti jufku i sa oklagijom rastanjiti jufku, zatim poprskati je rastopljenim puterom i razvlaciti po stolu sa rukama koliko dozvoljava jufka. Početi sa pakovanjem jufke sa svih strana, kako god savijete tako morate odozgo poprskati puterom i vrhnjem.
Kad je gotova zamotana i spakovana staviti je u podmazanoj tepsiji . Tako uraditi sa drugom jufkom i sa trećom i redati jednu na drugu. Peći u zagrijanoj rerni na 220°, nekih 40 minuta, ali opet sve zavisi od pećnica (sami procijenite) kada je pečena .
Pečenu maslenicu vaditi iz pećnice i okrenuti sa druge strane na neki pleh tako ćete dobiti tu lijepu hrckavu koricu, a izbjeći ćete višak masnoće koja je pustila u toku pečenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.