Recept za savršenu tjesteninu: Djelo velikih talijanskih majstora u kuhinji

0
Radiosarajevo.ba
Recept za savršenu tjesteninu: Djelo velikih talijanskih majstora u kuhinji
Foto: Pexels / Tjestenina u umaku

Tjestenina je jedno od onih jela koje uvijek dobro prolazi, a ovaj recept ne može biti jednostavniji. To ne znači da će vas razočarati okusom. Upravo suprotno!

Fettuccine Alfredo jedno je od najjednostavnijih jela od tjestenine jer zahtijeva malo sastojaka, a priprema se u tren oka. Ovaj recept vuče korijene uz srca Italije, iako je možda čak znatno popularnije u SAD-u.

Priča kaže da je kuhar Alfredo di Lelio osmislio ovaj umak 1914. godine, uzevši fettuccine alla burro (tjesteninu s puterom) kao inspiraciju te je udvostručio količinu maslaca kako bi bolje nahranio svoju trudnu ženu.

Iz UKC Tuzla demantovali informaciju o četvrtoj žrtvi nesreće u Brčkom

Iz UKC Tuzla demantovali informaciju o četvrtoj žrtvi nesreće u Brčkom

Godine 1927. dvoje američkih glumaca, Mary Pickford i Douglas Fairbanks, probali su ovo jelo i bili toliko oduševljeni da su ga skuhali za svoje holivudske kolege, piše Hola! Slavi ovog jela pridonijelo je i to što je di Leliov sin 1977. godine otvorio podružnicu očevog restorana Carlos alla Scrofa u njujorškom Rockefeller centru. Danas je fettuccine Alfredo neizostavno jelo u talijansko-američkim restoranima.

Ipak, ako želite uživati u punom okusu ovog jela, pripremite ga onako kako se to radi u Rimu.

Potrebni sastojci:

  • 400 grama tjestenine ('fettuccine')
  • 90 grama putera
  • 90 grama parmezana
  • sol
  • biber
  • peršun

Priprema:

Stavite lonac na vatru sa soli, pričekajte da prokuha i dodajte tjesteninu. Kuhajte 2 minute manje nego što je navedeno na pakiranju.

Drugi lonac stavite na vatru i dodajte 2 kašike vode od kuhanja tjestenine. Dodajte puter i pričekajte da se zagrije pa dodajte pola količine sira i miješajte pjenjačom dok se ne otopi.

Dodajte fettuccine i još malo vode od kuhanja te dobro promiješajte. Pospite ostatkom naribanog sira, solju, biberom i sjeckanim peršunom i poslužite prije nego se ohladi, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije