Recept za savršenu tjesteninu: Djelo velikih talijanskih majstora u kuhinji

0
Radiosarajevo.ba
Recept za savršenu tjesteninu: Djelo velikih talijanskih majstora u kuhinji
Foto: Pexels / Tjestenina u umaku

Tjestenina je jedno od onih jela koje uvijek dobro prolazi, a ovaj recept ne može biti jednostavniji. To ne znači da će vas razočarati okusom. Upravo suprotno!

Fettuccine Alfredo jedno je od najjednostavnijih jela od tjestenine jer zahtijeva malo sastojaka, a priprema se u tren oka. Ovaj recept vuče korijene uz srca Italije, iako je možda čak znatno popularnije u SAD-u.

Priča kaže da je kuhar Alfredo di Lelio osmislio ovaj umak 1914. godine, uzevši fettuccine alla burro (tjesteninu s puterom) kao inspiraciju te je udvostručio količinu maslaca kako bi bolje nahranio svoju trudnu ženu.

Hitna pomoć Sarajevo dobila četiri nova vozila za zdravstvene potrebe

Hitna pomoć Sarajevo dobila četiri nova vozila za zdravstvene potrebe

Godine 1927. dvoje američkih glumaca, Mary Pickford i Douglas Fairbanks, probali su ovo jelo i bili toliko oduševljeni da su ga skuhali za svoje holivudske kolege, piše Hola! Slavi ovog jela pridonijelo je i to što je di Leliov sin 1977. godine otvorio podružnicu očevog restorana Carlos alla Scrofa u njujorškom Rockefeller centru. Danas je fettuccine Alfredo neizostavno jelo u talijansko-američkim restoranima.

Ipak, ako želite uživati u punom okusu ovog jela, pripremite ga onako kako se to radi u Rimu.

Potrebni sastojci:

  • 400 grama tjestenine ('fettuccine')
  • 90 grama putera
  • 90 grama parmezana
  • sol
  • biber
  • peršun

Priprema:

Stavite lonac na vatru sa soli, pričekajte da prokuha i dodajte tjesteninu. Kuhajte 2 minute manje nego što je navedeno na pakiranju.

Drugi lonac stavite na vatru i dodajte 2 kašike vode od kuhanja tjestenine. Dodajte puter i pričekajte da se zagrije pa dodajte pola količine sira i miješajte pjenjačom dok se ne otopi.

Dodajte fettuccine i još malo vode od kuhanja te dobro promiješajte. Pospite ostatkom naribanog sira, solju, biberom i sjeckanim peršunom i poslužite prije nego se ohladi, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije