Jelo zamršenog naziva, ali fenomenalnog ukusa: Isprobajte ovaj biser bosanske kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Jelo zamršenog naziva, ali fenomenalnog ukusa: Isprobajte ovaj biser bosanske kuhinje
Foto: Fini recepti / Gulaš kao dobar ručak

Papazjanija je jelo zamršenog naziva, ali veličanstvenog okusa sa kojim su bili suglasni i Otomanski vladari. Papazjanija je tursko jelo rašireno u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, posebno na području Bosanske Krajine, koja je poznata po specijalitetima.

Sastojci:

  • 600 g mekane junetine ili govedine
  • 500 g crvenog luka
  • par režnjeva bijelog luka
  • mrkva
  • par karanfilčića
  • biber
  • senf
  • so
  • sirće
  • masnoća
  • cimet

Priprema:

Strava u bh. susjedstvu: Pronađeno zakopano novorođenče, traži se još jedno

Strava u bh. susjedstvu: Pronađeno zakopano novorođenče, traži se još jedno

  • Meso operite i isjecite na kockice. 
  • Sitno isjeckajte crveni i bijeli luk, te u smjesu povrća koje je izblendano, dodajte meso.
  • Zatim dodajte sjeckanu mrkvu i peršun. Dodajte začine, karanfiliće i dijon senf. 
  • U lonac složite red mesa pa red ove smjese. Ostavite sve da prenoći na hladnom mjestu.
  • Kuhajte ga na blagoj vatri 1,5 do 2 sata.
  • Kada je papaz gulaš gotov, probajte i po potrebi dodajte još začina. Uklonite lovorov list.
  • Poslužite vruće, posuto svježim sjeckanim peršunom

Uživajte u svom papaz gulašu sa rižom ili pire krompirom, a može i sa domaćim hljebom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije