Jelo zamršenog naziva, ali fenomenalnog ukusa: Isprobajte ovaj biser bosanske kuhinje
Radiosarajevo.ba
Papazjanija je jelo zamršenog naziva, ali veličanstvenog okusa sa kojim su bili suglasni i Otomanski vladari. Papazjanija je tursko jelo rašireno u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, posebno na području Bosanske Krajine, koja je poznata po specijalitetima.
Sastojci:
- 600 g mekane junetine ili govedine
- 500 g crvenog luka
- par režnjeva bijelog luka
- mrkva
- par karanfilčića
- biber
- senf
- so
- sirće
- masnoća
- cimet
Priprema:
Strava u bh. susjedstvu: Pronađeno zakopano novorođenče, traži se još jedno
- Meso operite i isjecite na kockice.
- Sitno isjeckajte crveni i bijeli luk, te u smjesu povrća koje je izblendano, dodajte meso.
- Zatim dodajte sjeckanu mrkvu i peršun. Dodajte začine, karanfiliće i dijon senf.
- U lonac složite red mesa pa red ove smjese. Ostavite sve da prenoći na hladnom mjestu.
- Kuhajte ga na blagoj vatri 1,5 do 2 sata.
- Kada je papaz gulaš gotov, probajte i po potrebi dodajte još začina. Uklonite lovorov list.
- Poslužite vruće, posuto svježim sjeckanim peršunom.
Uživajte u svom papaz gulašu sa rižom ili pire krompirom, a može i sa domaćim hljebom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)