Isprobajte Gabriela kolač: Lagan recept za savršeni desert
'Gabriela kolač' se sprema brzo i lako, a okus je fantastičan. Kombinacija prhkih kora i hladne kreme je dobitna.
Sve što treba učiniti jest pripremiti kore i brzinsku kremu, složiti kolač i uživati uz šolju kafe.
Sastojci:
Za kore:
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 1 žlica krušnih mrvica
Za kremu:
- 5 žumanjaka
- 150 g šećera
- 3 žlice brašna
- 250 ml mlijeka
- 250 g maslaca
- ekstrakt vanilije
Priprema:
Pripremite kore. Napravite snijeg od bjelanjaka postepeno dodajući šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte orahe i krušne mrvice pa sve dobro promiješajte špatulom. Smjesu rasporedite preko klasičnog velikog pleha koji ste obložili papirom za pečenje.
Pecite na 180 stepeni oko pola sata. U međuvremenu pripremite kremu. Miksajte žumanjke i šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte vaniliju, mlijeko i brašno pa sve dobro promiješajte. Smjesu stavite na vatru pa kuhajte sedam do 10 minuta uz neprestano miješanje, piše Večernji list.
Kremu ohladite pa dodajte i maslac. Koru prepoloviti. Dodati kremu pa preklopiti s drugim dijelom kore. Ohladiti preko noći. Recept za ovaj kolač sa Zadovoljna.hr je podijelila gastro-blogerica Petra Sabljić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njenom profilu mama.kuharica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.