Isprobajte Gabriela kolač: Lagan recept za savršeni desert

1
Radiosarajevo.ba
Isprobajte Gabriela kolač: Lagan recept za savršeni desert
Foto: Printscreen / Gabriela kolač

'Gabriela kolač' se sprema brzo i lako, a okus je fantastičan. Kombinacija prhkih kora i hladne kreme je dobitna.

 Sve što treba učiniti jest pripremiti kore i brzinsku kremu, složiti kolač i uživati uz šolju kafe.

Sastojci:

Za kore:

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 žlica krušnih mrvica

Za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 3 žlice brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • ekstrakt vanilije

Priprema:

Pripremite kore. Napravite snijeg od bjelanjaka postepeno dodajući šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte orahe i krušne mrvice pa sve dobro promiješajte špatulom. Smjesu rasporedite preko klasičnog velikog pleha koji ste obložili papirom za pečenje.

Pecite na 180 stepeni oko pola sata. U međuvremenu pripremite kremu. Miksajte žumanjke i šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte vaniliju, mlijeko i brašno pa sve dobro promiješajte. Smjesu stavite na vatru pa kuhajte sedam do 10 minuta uz neprestano miješanje, piše Večernji list.

Kremu ohladite pa dodajte i maslac. Koru prepoloviti. Dodati kremu pa preklopiti s drugim dijelom kore. Ohladiti preko noći. Recept za ovaj kolač sa Zadovoljna.hr je podijelila gastro-blogerica Petra Sabljić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njenom profilu mama.kuharica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije