Jezivo ukusni, čokoladni i voćni: Napravite sočne vampirske muffine
Ovi vampirski cupcakes oduševit će vas bogatim čokoladnim biskvitom, krvavo crvenim punjenjem od jagoda i kremastim frostingom. Savršeni su za svaku Halloween zabavu!
Noć vještica idealna je prilika za stvaranje kreativnih i ukusnih slastica. Ovi cupcakes kombiniraju sočno čokoladno tijesto s punjenjem od jagoda koje podsjeća na krv, te laganom marshmallow kremom. Svaki cupcake ukrašen je da dočara prepoznatljiv izgled Drakule, s krvavim očnjacima naglašenim crvenim želeom od jagoda, piše missgastro.
Za postizanje savršene ravnoteže između bogatog čokoladnog okusa i slatkoće punjenja te kreme, dodavanje male količine espressa u tijesto dodatno naglašava čokoladu, dok jagode donose osvježavajući kontrast.
Zelenski pred najtežom odlukom, ovako više ne ide: Amerika je dala jasan zahtjev, može li ispuniti?
SASTOJCI:
- 1 kašika instant kave
- 120 g brašna
- 0,50 šalica kakao praha
- 0,25 kašika praška za pecivo
- 0,25 kašika sode bikarbone
- 0,25 kašika soli
- 1 jaje
- 0,50 šalica mlijeka
- 0,25 šalica suncokretovog ulja
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 200 g šećera
POSTUPAK
1. Postavite rešetku u sredinu rerne i zagrijte je na 180°C. Obložite kalup za muffine s papirnatim košaricama.
2. U maloj posudi pomiješajte espresso prah s 1/2 šalice vruće vode i ohladite.
3. U velikoj zdjeli prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
4. U drugoj zdjeli mikserom umutite jaje, mlijeko, ulje i vaniliju dok se ne sjedine. Dodajte šećer i smjesu espressa te miješajte dok ne postane glatko. Umiješajte suhe sastojke dok se sve ne sjedini (smjesa će biti tekuća).
5. Napunite pripremljene kalupe smjesom do dvije trećine kalupa. Pecite 18-20 minuta, okrenite lim na pola pečenja, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite ih na rešetki.
PUNJENJE I UKRAŠAVANJE:
1. Izdubite krug s vrha svakog cupcakea dubine otprilike 2 cm.
2. U zdjeli pomiješajte džem s nekoliko kapi crvene boje za hranu dok ne dobijete željenu nijansu.
Svaku šupljinu napunite 1 čajnom žličicom džema; ostatak stavite u hladnjak dok ne bude spreman za ukrašavanje.
3. U velikoj zdjeli miksajte maslac dok ne postane gladak. Dodajte marshmallow kremu, šećer u prahu po malo, vaniliju i sol te miksajte dok ne postane pahuljasto.
4. Na svaku rupu napunjenju džemom stavite malo kreme, pazite da ne narušite oblik. Stavite cupcakes u hladnjak na oko 20 minuta da se krema stisne.
5. Izrežite krug od papira za pečenje, preklopite ga napola i izrežite vrh da dobijete oblik srca. U plitku posudu stavite čokoladne mrvice.
6. Premažite cupcakes preostalom kremom, a zatim ih lagano pritisnite u čokoladne mrvice da napravite "kosu".
7. Uz pomoć čačkalice, napravite "krvave" očnjake s ostatkom džema na donjem dijelu svakog cupcakea.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.