Jednostavan kolač od šljiva: Uživajte u ukusnom desertu bez muke
Jedan od najboljih načina da iskoristite šljive je priprema ukusnog kolača.
Poznata kuharica Nataša Pralica podijelila je na svom YouTube kanalu fantastičan recept za kolač od šljiva koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatim ukusom. Ovaj kolač nije samo brz za pripremu, već će svojim mirisom i okusom očarati sve prisutne.
Idealna poslastica za sve ljubitelje slastica. Pripremite se za pravi kulinarski užitak
Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH
Sastojci
Tijesto
- 250 grama brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 100 grama šećera
- 100 grama margarina ili maslaca
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
Krema
- 1 puding od vanilije
- 400 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 200 gr kiselog vrhnja s 20 posto masnoće
Ostalo
- oko 500 grama šljiva
- 10 grama šećera
- 1 kašika cimeta
- šećer u prahu za posipati
Priprema
Prhko tijesto
- pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
- U zdjelu dodajte pripremljeno brašno i u sredini napravite udubinu.
- Nastavite dodavati istopljeni i prohlađeni maslac ili margarin, šećer, jaje i vanilin šećer i sve pomiješajte kuhačom.
- Dalje nastavite mijesiti rukom.
- Trećinu tijesta odvojite, napravite lopticu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak.
- Preostali dio tijesta stavite na masni papir, zatim na njega postavite drugi masni papir i valjajte ga na dimenzije kalupa za pečenje. Možete povremeno rubove tijesta potiskivati ravnalom da bi dobili ravnije stranice.
- Kalup za pečenje dimenzija 19x30 cm pouljite i pobrašnite.
- Tijesto pomoću valjka prebacite u kalup za pečenje. Prstima lagano utapkajte rubove koliko je to potrebno.
Puding krema od vanilije
- Operite šljive, raščetvorite ih i izvadite im koštice. To morate napraviti prije pripreme kreme jer se šljive slažu na vruću kremu.
- Puding pomiješajte s malo mlijeka.
- Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite kuhati.
- Kada mlijeko uzavre sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
- Vratite puding da se kuha.
- Čim puding sklonite sa strane odmah umiješajte kiselo vrhnje.
- Kremu odmah rasporedite po tijestu.
Slaganje
- Posložite šljive na vruću kremu. Na kraju ih lagano utisnite.
- Posipajte šećer preko šljiva...
- ... a zatim cimet.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka i pomoću ribeža ga naribajte po šljivama.
- Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 50 minuta.
- Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
- Prije rezanja kolač po želji posipajte šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.