Savršena kao nedjeljni desert: Recept za študlu sa orasima

0
Radiosarajevo.ba
Savršena kao nedjeljni desert: Recept za študlu sa orasima
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Študla sa orasima – najdraži recept djetinjstva mnogih od nas. Nane su uvijek bile prave majstorice u izradi ovog deserta, a sada možete postati i vi uz ovaj recept Sašine kuhinje.

Najvažnije je da orahnjača ostane dugo mekana i da nije suha. Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono more biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna. 

Sastojci

Tijesto:

Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu

Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu

  • 900 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (42 g)
  • 100 g šećera
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • ribana korica pola limuna
  • 1 dcl ulja
  • 100 g punomasnog kiselog vrhnja
  • vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • mala kašika soli (7,5g)

Nadjev: 

  • 500 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • sok pola limuna
  • 3 dcl mlijeka

Priprema

  • Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da nadođe 10 – 15 minuta.
  • Nakon proteka vremena dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pa u posebnoj posudi promiješati preostalih 700 g brašna i sol.
  • Sada postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto. SAVJET: Tijesto mora biti malo ljepljivo, nemojte ni slučajno dodavati još brašna jer će se u pečenju presušiti i puknuti sa strane. 
  • Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga pokrivenog da se diže isprva samo pola sata kako bi se udvostručilo. Nakon toga tijesto promijesiti i ostaviti sat vremena kako bi se utrostručilo. SAVJET: Dugotrajno dizanje i miješanje tijesta napravit će da bude elastično i neće puknuti sa strane. Ipak, ako se dogodi da pukne, nemojte očajavati, bit će ukusno svejedno. Iskustvo s dizanim tijestom ćete steći sa vremenom, pa će svaka orehnjača svaki put biti sve bolja i bolja. 
  • Za to vrijeme pripremiti nadjev: Pomiješati mljevene orahe sa sokom limuna, na taj način će ostati svijetli i neće potamniti. Dodati šećer, promiješati pa zaliti / pofuriti s kipućim mlijekom. Ostaviti sa strane da se hladi barem 15 – 20 minuta. 
  • Za to vrijeme sada već utrostručeno tijesto promijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije