Savršena kao nedjeljni desert: Recept za študlu sa orasima
Radiosarajevo.ba
Študla sa orasima – najdraži recept djetinjstva mnogih od nas. Nane su uvijek bile prave majstorice u izradi ovog deserta, a sada možete postati i vi uz ovaj recept Sašine kuhinje.
Najvažnije je da orahnjača ostane dugo mekana i da nije suha. Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono more biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna.
Sastojci
Tijesto:
Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu
- 900 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac (42 g)
- 100 g šećera
- 4 dcl mlakog mlijeka
- ribana korica pola limuna
- 1 dcl ulja
- 100 g punomasnog kiselog vrhnja
- vanilin šećer
- 2 žumanjka
- mala kašika soli (7,5g)
Nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 200 g šećera
- sok pola limuna
- 3 dcl mlijeka
Priprema
- Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da nadođe 10 – 15 minuta.
- Nakon proteka vremena dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumanjke i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pa u posebnoj posudi promiješati preostalih 700 g brašna i sol.
- Sada postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto. SAVJET: Tijesto mora biti malo ljepljivo, nemojte ni slučajno dodavati još brašna jer će se u pečenju presušiti i puknuti sa strane.
- Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga pokrivenog da se diže isprva samo pola sata kako bi se udvostručilo. Nakon toga tijesto promijesiti i ostaviti sat vremena kako bi se utrostručilo. SAVJET: Dugotrajno dizanje i miješanje tijesta napravit će da bude elastično i neće puknuti sa strane. Ipak, ako se dogodi da pukne, nemojte očajavati, bit će ukusno svejedno. Iskustvo s dizanim tijestom ćete steći sa vremenom, pa će svaka orehnjača svaki put biti sve bolja i bolja.
- Za to vrijeme pripremiti nadjev: Pomiješati mljevene orahe sa sokom limuna, na taj način će ostati svijetli i neće potamniti. Dodati šećer, promiješati pa zaliti / pofuriti s kipućim mlijekom. Ostaviti sa strane da se hladi barem 15 – 20 minuta.
- Za to vrijeme sada već utrostručeno tijesto promijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)