Grčka baklava za sve ljubitelje poslastica: Sočna, jednostavna i puna oraha
Grčka baklava – sočna, jednostavna i puna oraha, savršena je za sve ljubitelje poslastica.
Ovaj brz i lagan recept omogućava vam da uživate u tradicionalnim okusima bez puno komplikacija. Sastoji se od mekanog tijesta s grizom i obiljem mljevenih oraha, a prelivena je toplim mliječnim sirupom koji joj daje dodatnu sočnost.
Uz šlag pjenu i posip od oraha, ovo je prava poslastica koju ćete obožavati! Recept je s food bloga @kolaci.srece.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci
- 3 jaja
- 1 šoljica šećera
- 1 šoljica ulja
- 1 šoljica jogurta
- 1 šoljica griza
- 1 šoljica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenih oraha
Priprema
Jaja i šećer dobro izmiksajte na najjačoj brzini miksera, oko 10 minuta. Smanjite brzinu miksera i dodajte ulje, jogurt, te brašno pomiješano s grizom, orasima i praškom za pecivo.
Smjesu ulijte u namašćen kalup za pečenje promjera 26 cm. Pecite na 200°C oko 35 minuta.
Provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Prokuhajte jednu šoljicu mlijeka s jednim vanilin šećerom. Još vrući kolač prelijte vrućim preljevom. Ohladite i ukrasite šlag pjenom te pospite mljevenim orasima, piše Večernji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.