Okusi jeseni: U samo nekoliko koraka napravite sočni kolač sa jabukama i cimetom

0
Radiosarajevo.ba
Okusi jeseni: U samo nekoliko koraka napravite sočni kolač sa jabukama i cimetom
Foto: Screenshot / Youtube / Kolač sa jabukama i cimetom

S dolaskom jeseni, priroda nas obasipa šarenilom boja i mirisima koji mame na uživanje u toplim trenucima provedenim s porodicom i prijateljima.

Dok dani postaju kraći, idealno je vreme za kuhanje i pečenje poslastica koje će nas zagrijati i oraspoložiti.

Ovaj brzi kolač s jabukama i cimetom savršena je poslastica koja spaja jednostavnost pripreme s bogatstvom jesenskih okusa. U samo nekoliko koraka, možete uživati u sočnom kolaču koji će ispuniti vašu kuhinju neodoljivim mirisom i donijeti dašak topline u svaki kutak doma. 

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Sastojci

  • 3 velike jabuke (najbolje kisele)
  • 2 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 250 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat soli
  • Po želji: sjeckani orasi 

Kako se pravi

Priprema jabuka: Ogulite jabuke, odstranite košpice i narežite ih na tanke kriške.

Uključite rernu: Zagrijte rernu na 180°C (350°F) i pripremite pleh sa papirom za pečenje ili podmažite uljem.

Priprema smjese: U velikoj posudi, umutite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte ulje i jogurt, pa dobro promiješajte.

Suhi sastojci: U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Postepeno dodajte suhe sastojke u smjesu sa jajima, miješajući dok se sve ne sjedini.

Dodavanje jabuka: Na kraju, pažljivo umiješajte jabuke i, ako želite, sjeckane orahe.

Pečenje: Sipajte smjesu u pripremljeni pleh i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe suha.

Hlađenje: Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi u plehu, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Serviranje: Poslužite ga posutog šećerom u prahu ili sa šlagom. Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije