Desert bez vaganja: Jednostavan recept za kolač s jabukama
U potrazi za savršenim desertom koji ne zahtijeva komplicirane pripreme? Imamo recept za vas.
Bez vaganja i bez stresa, sve što vam treba su osnovni sastojci koje vjerovatno već imate kod kuće. Uz sočne jabuke i mirisni cimet, ovaj kolač će vašu kuhinju ispuniti toplinom i slatkim mirisima.
Pripremite se da impresionirate svoje najmilije ovim jednostavnim, a sočnim desertom koji će sigurno postati omiljeni među svima.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Sastojci
Biskvit s jogurtom
- 4 jaja
- 2 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša jogurta
- 1/2 čaše mlijeka
- 3 čaše glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev s jabukama
- 1 kg naribanih jabuka
- 1 kašikica cimeta
- 1 čaša šećera
- 2 vanilin šećera
- 5 kašika griza
Priprema
NAPOMENA: Mjera za sastojke je čaša od jogurta (200 g).
Najprije pripremite nadjev. Jabuke ogulite, očistite i krupno naribajte. Naribanim jabukama dodajte šećer i vanilin šećer i kratko ih pirjajte na laganoj vatri da omekšaju i puste sok.
Maknite jabuke s vatre pa dodajte cimet i griz i promiješajte. Ukoliko ima još vidljive tekućine (soka od jabuka) slobodno dodajte još 1-2 kašike griza. Ostavite nadjev neka se hladi dok pipremate tijesto za biskvit.
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje, jogurt i mlijeko. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte smjesu još kratko na najmanjoj brzini da uklonite sve grudice.
Pola biskvitne smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25x30 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit kratko pecite cca 10 minuta na 180°C. Polupečeno tijesto ravnomjerno prekrijte nadjevom od jabuka, a zatim i ostatkom biskvitne smjese.
Kolač s jabukama nastavite peći još 20-tak minuta na istoj temperturi. Čačkalicom provjerite je li pečen. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.