Jednostavno i brzo: Najukusnija domaća bajadera za samo 25 minuta

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavno i brzo: Najukusnija domaća bajadera za samo 25 minuta
Foto: Prtscr / Youtube / Bajadera

Bajadera je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih slastica koju vole gotovo svi. Iako je njena kupovna varijanta najpoznatija, postoji i prava domaća koja je, kažu, daleko bolja.

Ova domaća bajadera pravi se prema viralnom receptu, izvorno objavljenom na stranici Recepttura.

Sve je brzo i jednostavno, pa je za cijeli postupak izrade potrebno samo 25 minuta.

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Reis Kavazović: Ne postupamo dobro i odgovorno prema djeci!

Sastojci

200 ml vode
250 g putera
200 g šećera
1 vanilin šećer
400 g mljevenog keksa
300 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuhanje

Glazura:

150 g čokolade za kuhanje
6 kašika ulja

Priprema:

U posudu na šporetu sipati vodu, te dodati puter narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer.

Sve zagrijavati na laganoj vatri, uz miješanje da se sastojci otope.

U veliku posudu sipati mljevene kekse i mljevene orahe pa ih izmiješati.

Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke.

Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa.

Podijeliti smjesu na dva jednaka dijela; istopiti čokoladu za kuhanje (najbolje na pari) i sipati u jednu polovicu smjese.

I tu smjesu izmiješati pomoću kuhače da postane jednolična.

Protvan dimenzija 35x20 centimetara namazati uljem.

Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati.
Nanijeti svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.

Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem i sipati po svijetlom sloju.

Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili krivo.

Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći prije rezanja i posluživanja.

Rezati prema želji.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije