Genijalan kulinarski trik naših nana: Ubacite ovo u tavu i zaboravite na prskanje ulja

1
Radiosarajevo.ba
Genijalan kulinarski trik naših nana: Ubacite ovo u tavu i zaboravite na prskanje ulja

Prženje u dubokoj masnoći uvijek nosi rizik od prskanja vrelog ulja koje može da izazove ozbiljne opekotine na rukama i licu.

Bez obzira na to da li pržite meso, krofne ili pomfrit, vrelo ulje najčešće prska na sve strane, pa čak i ako izbjegnete opekotine sigurno će kapljice masnoće završiti na šporetu i zidovima kuhinje.

Kako je na društvenim mrežama otkrila influenserka Mirjana, od nane je naučila sjajan trik kako spriječiti vrelo ulje da prska prilikom prženja.

BHmeteo objavio detalje: U kojim dijelovima BiH se danas očekuje jače nevrijeme

Da bi ste spriječili prskanje, biće dovoljno da u vrelo ulje ubacite komadić korice hljeba. On će istog trenutka "smiriti" ulje, odnosno "pokupiti" vodu, pa ulje neće prskati kad u njega ubacite, recimo, meso ili tijesto koje bi trebalo pržiti u većoj količini masnoće.

Hljeb je neutralna namirnica koja neće utjecati na ukus mesa ili krofni.

Mirjana je demonstrirala kako to i praktično izgleda prilikom prženja jaja na oko u tavi, a napomenula je da ovaj trik "radi" i prilikom prženja u fritezi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak