Čokoladna magija: Recept za fantastični kolač s ganacheom

0
Radiosarajevo.ba
Čokoladna magija: Recept za fantastični kolač s ganacheom

Ako tražite jednostavan, ali nevjerojatno ukusan desert koji će zadovoljiti sve sladokusce, ovaj čokoladni kolač s ganacheom je savršen izbor.

Ovaj recept koristi osnovne sastojke koje već imate u kuhinji i stvara bogatu, sočnu poslasticu koja je idealna za svaku prigodu. Lagani biskvit preliven mlijekom postaje iznimno sočan, a glazura od ganachea dodaje savršenu završnicu ovom neodoljivom kolaču. Recept za ove Bečke kocke je s food bloga @biber_i_cokolada. Uživajte! 

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 pune kašike brašna
  • 2 kašike šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 50 g čokolade za kuhanje (ili 2 kašike kakaa, ali onda dodati još 1 kašiku šećera)
  • 50 ml običnog ili čokoladnog mlijeka za prelijevanje kore (može i bez njega, ali će ovako biti još sočnije)

Ganache:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g čokolade

Priprema: 

Pažljivo odvojite bjelanjke od žumanjaka pa ih istucite u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera. Postupno dodavati žumanjke, kratko umutiti mikserom na najslabijoj jačini. Dodati čokoladu koju smo prethodno otopili s uljem, pa zatim mlijeko i ručno izmiješati. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo (ako koristite kakao dodajte ga sada), sve sjediniti, najbolje ručno, i uliti u tepsiju koju smo nauljili i posuli brašnom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Pazite da se ne prepeče, piše Večernji List.

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak