Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera

0
Radiosarajevo.ba

Kolač je smišljen 1930-ih godina prošlog stoljeća u vrijeme Velike depresije kada stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država nije imalo pristup svim željenim namirnicama, ali je i dalje željelo jesti ukusnu hranu.

Wacky cake ili u prijevodu s engleskog ćaknuti kolač popularna je slastica porijeklom iz američke kuhinje.

Tačnije, riječ je o kolaču smišljenom tokom 1930-ih godina, kada je u Sjedinjenim Američkim Državama bila Velika depresija, pa stanivništvo nije imalo pristup svim željenim namirnicama. Ali to ih nije sprječavalo da i dalje spremaju i jedu ukusnu hranu.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Iz tog razloga nije čudno da wacky cake ne sadrži jaja, puter ni mlijeko.

Bez jajeta, koje inače djeluje kao vezivo u kolačima, mogli biste pomisliti da će se slastica raspasti nakon što je izvadite iz rerne.

Desert koji se ne peče: Kolač bez šećera, glutena i laktoze

Ali to se ipak neće dogoditi zahvaljujući jabukovom octu, koji jača gluten u brašnu, dok u kombinaciji sa sodom bikarbonom garantira da će se biskvit dignuti. Sočnost kolaču daje ulje.

Za ovaj recept ne treba vam nikakvo posebno slastičarsko znanje ni oprema. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih peći u rernu. I to je to!

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 200 g bijelog šećera
  • 180 g brašna
  • 85 ml ulja
  • 4 kašike nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašika jabukovog octa
  • 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna kašičica sode bikarbone
  • ½ čajne kašičice soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Prosijte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol u posudu. Dodajte ulje, ocat i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješajte. Umiješajte i vodu. Miješajte sve dok se sastojci na povežu i ne dobijete jednoličnu smjesu.

Prebacite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu rernu oko 30 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz rerne. Ohladite kolač prije posluživanja.

Kolač možete poslužiti s umakom po želji ili s malo šećera u prahu, donosi Punkufer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak