Bogate vitaminima: Najzdravije zimske namirnice za podizanje imuniteta
Kako biste povećali nivo energije, ali i osnažili imuni sistem, važna je raznolika i sezonska prehrana.
U zimskom se periodu prehrana razlikuje od one u proljetnom ili ljetnom, kada imamo veću želju za hranom koja će nas ugrijati i više zasititi. Zašto je to tako?
Naime, zbog hladnoće i promjene vremena naš organizam doživljava razne fiziološke promjene u percepciji okoline i udovoljavanju fizioloških potreba. Dolazi do promjena u količini energije, brzini metabolizma i želji za jačom hranom.
Tragedija kod Skoplja: Automobil sletio u rijeku, tri osobe poginule, spašeno dijete (4)
Stoga birajte sezonske namirnice bogate vitaminom C i vitaminom A (poput tikve, mrkve, kiselog kupusa i kisele repe).
Obratite pažnju na dovoljan unos vitamina D kojeg zbog zimskog perioda često nedostaje u našem organizmu.
Preporučeno je da se na jelovniku nalazi supa ili varivo, jer osim što će vas ugrijati, pružit će vam brojne hranjive tvari, hidrataciju i potrebnu energiju, navodi Lupilu.
Spremite biljke za zimu: Jednostavni savjeti za njegu tokom niskih temperatura
Također, pripazite na dovoljan unos proteina i biljnih vlakana, kao što su sjemenke tikve, brokula, kiseli kupus, ječam, riba i slično.
Evo koje namirnice se preporučuju tokom zime:
Tikva
Tikva je niskokalorična namirnica koja privlači svojom neodoljivom bojom i okusom te obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima:
- vitaminom A
- vitaminom C
- vitaminom E
- vitaminima B skupine
- vitaminom K
- kalijem
- kalcijem
- željezom
- fosforom
Brokula
Brokula pripada porodici kupusnjača koje imaju blagotvoran učinak na naše zdravlje. Jedna od tvari koja se nalazi u brokuli, a koju krasi blagotvoran učinak na zdravlje je sulforafan – biljna tvar koja nastaje iz glukorafanina uz pomoć enzima mirozinaze.
Uz sulforafan, brokula je bogata i:
- prehrambenim vlaknima
- vitaminom C
- vitaminom K
- kalcijem
- kalijem
- željezom
Važnost beta karotena: Prirodno 'čudo' koje unaprjeđuje zdravlje očiju, imunološki sistem i kožu
Kukuruz
Kukuruz spada u kategoriju najpopularnijih žitarica na svijetu te se može konzumirati kao povrće, cjelovita žitarica, brašno ili kao krupica.
Svakako možemo reći da je kukuruz hranjiva namirnica jer sadrži:
- vitamin C
- vitamin A
- tiamin
- folnu kiselinu
- magnezij
- željezo
- fosfor
Kiseli kupus
Kiseli kupus nastaje postupkom mliječno-kiselinske fermentacije. Ovom fermentacijom nastaje mliječna kiselina koja štiti kupus od kvarenja, ali mu daje i karakterističan okus i miris.
Kiseljenjem kupusa on postaje lakše probavljiv, a bogat je probioticima, vitaminom C i željezom.
Mandarina
Prva asocijacija na jesen i zimu je konzumacija citrusnog voća, posebno mandarina. Osim što su ukusne, naš su saveznik u borbi protiv prehlade i gripe – bogate su vitaminom C, ali i bioflavonoidima.
Osim vitamina C, sadrže i beta-kriptoksantin koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A.
Ječam
Ječam je bogat izvor vlakana – beta glukana, molibdena, selena i mangana, ali i lignana koji su povezani sa manjim rizikom od razvoja raka i srčanih bolesti.
Kako bismo povećali probavljivost ječma, važno ga je namočiti jer se na taj način povećava iskoristivost proteina, vitamina i minerala.
Mahunarke
Mahune pripadaju skupini mahunarki, a osim što sadrže bjelančevine, bogat su izvor prehrambenih vlakana, vitamina K i željeza.
Bijeli luk
Bijeli luk je vrlo popularna namirnica koja se koristi širom svijeta zbog specifičnog okusa i mirisa. Od davnina se koristi zbog ljekovitih svojstava koje duguje alicinu, aminokiselinama, enzimima i mineralima.
Repa
Repa spada u porodicu kupusnjača te je odličan izvor vitamina C te glukozinolata. Možemo je koristiti sirovu, ukiseljenu, kuhanu ili pečenu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.