Bešamel umak od samo tri sastojka: Odličan za lazanje, musaku i tjesteninu
Radiosarajevo.ba
Bijeli umak ili bešamel za lazanje, musake, kremaste supe i mnoga druga jela, jedan je od klasičnih francuskih umaka.
Bešamel, također poznat kao bijeli umak, napravite se od samo tri sastojka - brašna, putera i mlijeka.
Sastojci:
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
- 50 g putera
- 30 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
Priprema:
- Otopite puter u loncu na srednjoj vatri. Dodajte brašno. Kuhajte, miješajući, drvenom kuhačom 1 do 2 minute ili dok smjesa ne postane mjehurića.
- Postupno umiješajte mlijeko. Praktično, umak je lakše napraviti s hladnim mlijekom jer se grudvice ne stvaraju prebrzo.
- Za daljnju pripremu brzog bešamel umaka zagrijte ga do vrenja. Smanjite vatru na srednju.
- Kuhajte, miješajući, 4 do 5 minuta ili dok se smjesa ne zgusne. Posolite i pobiberite. Ostavite da se ohladi prije hlađenja, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)