Bešamel umak od samo tri sastojka: Odličan za lazanje, musaku i tjesteninu

0
Radiosarajevo.ba
Bešamel umak od samo tri sastojka: Odličan za lazanje, musaku i tjesteninu

Bijeli umak ili bešamel za lazanje, musake, kremaste supe i mnoga druga jela, jedan je od klasičnih francuskih umaka.

Bešamel, također poznat kao bijeli umak, napravite se od samo tri sastojka - brašna, putera i mlijeka.

Sastojci:

Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru

  • 50 g putera
  • 30 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka

Priprema:

  • Otopite puter u loncu na srednjoj vatri. Dodajte brašno. Kuhajte, miješajući, drvenom kuhačom 1 do 2 minute ili dok smjesa ne postane mjehurića.
  • Postupno umiješajte mlijeko. Praktično, umak je lakše napraviti s hladnim mlijekom jer se grudvice ne stvaraju prebrzo.
  • Za daljnju pripremu brzog bešamel umaka zagrijte ga do vrenja. Smanjite vatru na srednju.
  • Kuhajte, miješajući, 4 do 5 minuta ili dok se smjesa ne zgusne. Posolite i pobiberite. Ostavite da se ohladi prije hlađenja, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak