Tako to rade kulinarski majstori: Donosimo vam recept za brze lazanje neodoljivog ukusa
Radiosarajevo.ba
Zamislite ukusno jelo koje se priprema brzo i lako, a istovremeno vas očarava bogatim okusima i nježno obavija slojevima apsolutnog užitka. Brze lazanje su upravo takvo čudo u svijetu kulinarske magije.
Ovaj recept će vas odvesti na putovanje prema neodoljivom spoju tjestenine, umaka, sira i začina. Slijedite naše jednostavne korake i pripremite se za trenutke uživanja s ovim brzim receptom za lazanje koji će osvojiti sva nepca.
Sastojci:
Velež ostvario uvjerljivu pobjedu protiv Širokog Brijega: Upisao tri važna boda
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 1 štapić celera listaša, sitno nasjeckan
- 1 mrkva srednje veličine, naribana
- 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
- 500 g mljevene junetine
- 1 kašika pirea od paradajza
- 800 g paradajza iz konzerve, nasjeckane
- 1 kašika meda
- 500 g svježih listova za lazanje
- 400 ml creme fraiche
- 125 g mozzarelle (u tekućini), grubo natrgane
- 50 g parmezana, naribanog
- šaka natrganih listova svježeg bosiljka
Čokoladna torta za početnike: Brzo se sprema, a okusa boljeg nema
Priprema:
- Zagrijte ulje u većem loncu ili dubokoj tavi. U tavu dodajte luk, celer i mrkvu te dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane kašast.
- Dodajte vijeli luk pa za jednu minutu dodajte i mljeveno meso. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Kuhačom za to vrijeme usitnjavajte grudice mesa.
- Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jednu minutu, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem. Dodajte nasjeckane paradajze i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve). Na kraju dodajte med, sol i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- Složite lazanje. Malo preliva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine.
- Creme fraiche stavite u zdjelu i razrijedite ga s dvije kašike vode. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo natrganu mozzarellu. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče.
- Pospite svježim bosiljkom i poslužite vruće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)