Tako to rade kulinarski majstori: Donosimo vam recept za brze lazanje neodoljivog ukusa

0
Radiosarajevo.ba
Tako to rade kulinarski majstori: Donosimo vam recept za brze lazanje neodoljivog ukusa
Foto: Unsplash / Lazanje

Zamislite ukusno jelo koje se priprema brzo i lako, a istovremeno vas očarava bogatim okusima i nježno obavija slojevima apsolutnog užitka. Brze lazanje su upravo takvo čudo u svijetu kulinarske magije.

Ovaj recept će vas odvesti na putovanje prema neodoljivom spoju tjestenine, umaka, sira i začina. Slijedite naše jednostavne korake i pripremite se za trenutke uživanja s ovim brzim receptom za lazanje koji će osvojiti sva nepca.

Sastojci:

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
  • 1 štapić celera listaša, sitno nasjeckan
  • 1 mrkva srednje veličine, naribana
  • 2 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 800 g paradajza iz konzerve, nasjeckane
  • 1 kašika meda
  • 500 g svježih listova za lazanje
  • 400 ml creme fraiche
  • 125 g mozzarelle (u tekućini), grubo natrgane
  • 50 g parmezana, naribanog
  • šaka natrganih listova svježeg bosiljka
Čokoladna torta za početnike: Brzo se sprema, a okusa boljeg nema

Čokoladna torta za početnike: Brzo se sprema, a okusa boljeg nema

Priprema: 

  • Zagrijte ulje u većem loncu ili dubokoj tavi. U tavu dodajte luk, celer i mrkvu te dinstajte na srednje jakoj vatri pet minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša i ne postane kašast.
  • Dodajte vijeli luk pa za jednu minutu dodajte i mljeveno meso. Pustite da se kuha oko 6 minuta dok ne postane bjelkasto. Kuhačom za to vrijeme usitnjavajte grudice mesa.
  • Umiješajte pire od paradajza i kuhajte jednu minutu, pa ga dobro pomiješajte s junetinom i povrćem. Dodajte nasjeckane paradajze i tečnost iz limenke (ulijte vode da pokupite sve). Na kraju dodajte med, sol i biber pa pustite da se kuha još 20 minuta.
  • Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  • Složite lazanje. Malo preliva s mesom izlijte u posudu za pečenje i rasporedite ga da prekrije čitavo dno. Sada stavite listove lazanja na dno da prekriju čitavu posudu pa na njih izlijte umak, ponovite s drugim slojem lazanja i opet zalijte umakom pa ponavljajte dok ne potrošite sastojke i završite slojem tjestenine.
  • Creme fraiche stavite u zdjelu i razrijedite ga s dvije kašike vode. Prelijte preko tjestenine, a na vrh stavite grubo natrganu mozzarellu. Pospite parmezanom i pecite 25 do 30 minuta dok ne poprimi zlatnu boju i lijepo se ne zapeče.
  • Pospite svježim bosiljkom i poslužite vruće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije