Veliki kuhar otkrio recept za najukusniji omlet: Tava vam uopće ne treba
Priprema savršenog omleta može biti prava kulinarska zamka od gumenastih ili vodenastih jaja do omleta koji se raspadne prije nego što stigne na tanjir.
Ipak, svjetski poznati kuhar s Michelinovom zvjezdicom, José Andrés, ponudio je rješenje koje će oduševiti sve one koji žele brz i ukusan ručak, a da pritom ne koriste ni tavu.
Iako omlet od tri jaja djeluje jednostavno, poznato je da ga čak i Gordon Ramsay koristi kao test za mlade kuhare. Ključ uspješnog omleta leži u njegovoj teksturi, mora biti lagan, pahuljast i elastičan. Umjesto snažnog mućenja, Andrés savjetuje dodatak sastojka kojeg mnogi već imaju u frižideru, majoneze.
Elmedin Konaković u Dohi: Sastanak sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Katara
Možda zvuči neobično, ali ova kremasta smjesa od žumanjaka i ulja savršeno se slaže s jajima jer im dodaje bogatstvo, gotovo kao da ste dodali još jedan žumanjak. U gostovanju na podcastu Joe Rogan Experience, Andrés je ispričao kako je nastao ovaj recept: "Jednog dana sam imao samo tri minute da napravim jaja za djecu. Uzmem jedno jaje i veliku kašiku majoneze, umutim ih, sipam u plitki tanjir s malo ulja i maslaca, stavim u mikrovalnu 30 do 40 sekundi – nevjerovatno. Najbolji omlet u historiji čovječanstva".
Recept se lako prilagođava povećanjem količine, uz dodatak malo soli i bibera po ukusu. Rezultat je kompaktan diskasti omlet koji se savršeno uklapa u sendvič s kobasicom, nudeći alternativu prženim ili poširanim jajima bez nereda i komplikacija.
Jedini mali nedostatak je miris majoneze koji se može osjetiti odmah nakon što se omlet izvadi iz mikrovalne, ali on brzo nestaje, ostavljajući samo savršen, kremast i ukusan obrok.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.