Najpopularniji doručak su pržena jaja: Evo kako da taj obrok učinite savršenim
Pržena jaja su neizostavan dio doručka u mnogim domaćinstvima, ali priprema savršenog jajeta s hrskavim rubovima, čvrstim bjelancem i mekanim, tečnim žumancetom – može biti iznenađujuće teška.
Često završe prepečena, masna ili preteška za želudac zbog prevelike količine ulja. No, jedna korisnica TikToka pod imenom Sugar Pink Food otkrila je trik koji mijenja način pripreme i to bez ikakvih dodatnih troškova.
U videu koji je prikupio više od 6.000 lajkova, ova popularna TikTokerica (82.800 pratilaca) tvrdi da je tajna u jednostavnom sastojku – vodi. "Uvijek ovako spremam jaja. Ne dodajem nikakvo ulje, ni maslac", poručila je u snimku. Trik je u tome da se mala količina vode stavi u tavu, zagrije, a zatim pažljivo dodaju jaja.
Modeli pokazali kada bi mogao stići ugriz zime: "Nešto se mijenja na ovaj datum u decembru"
Nakon toga, doda se još malo vode sa strane tave i brzo poklopi. Para koja nastane kuha jaja ravnomjerno, bez lijepljenja i potrebe za masnoćom. Rezultat su nježno pečena jaja s mekim žumancem i bez teškog, masnog okusa koji nekima može zasmetati.
Ova metoda naročito je korisna za osobe koje imaju probavne smetnje, poput refluksa kiseline. Izbjegavanjem ulja, obroci postaju lakši i prijatniji za želudac, dok ukus jaja ostaje čist i blag. Mnogi korisnici su u komentarima pohvalili ovaj trik, tvrdeći da su godinama koristili istu metodu upravo zbog zdravstvenih razloga.
Jedan od komentara istakao je: "Zahvaljujem ti! Zbog zdravlja sam morao promijeniti ishranu i teško mi pada priprema bez ulja definitivno ću probati ovo". Drugi su potvrdili da im ova tehnika pomaže da uživaju u doručku bez nelagodnosti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.