Volite pržena jaja? Postat će najukusniji doručak ako zamijenite ulje jednostavnim sastojkom

8
Radiosarajevo.ba
Volite pržena jaja? Postat će najukusniji doručak ako zamijenite ulje jednostavnim sastojkom
Foto: Screenshot / Pržena jaja

Omiljeni doručak većine ljudi na svijetu nisu žitarice iz filmova, već pržena jaja koja svojom mekoćom i ukusom daju elan za jutro.

Ali postizanje te savršene ravnoteže s hrskavim rubovima, čvrstim bjelanjcima i tekućim žumanjkom može biti iznenađujuće teško. Iako se čine jednostavnima za napraviti, često ispadnu masna ili preteška zbog previše ulja.

Još gore, lako se mogu prekuhati i izgubiti svoju privlačnost.

Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar

Danas isplata penzija u FBiH za mjesec novembar

Iako je ulje omiljena namirnica za prženje mnogima, ponekad može nadjačati prirodni okus jaja, ostavljajući ih previše bogatim ili čak pomalo mučnim za neke.

Ako tražite ukusna, savršeno kuhana pržena jaja bez masnoće, kreatorica hrane na TikToku, Sugar Pink Food, podijelila je jednostavan trik koji bi mogao promijeniti vašu rutinu doručka bez ikakvih troškova.

Prirodni pesticidi mogu biti spas: Evo koje koristiti, a koje maksimalno izbjegavati

Prirodni pesticidi mogu biti spas: Evo koje koristiti, a koje maksimalno izbjegavati

Sa preko 82,8 hiljada pratilaca, objavila je video koji je lajkovalo preko 6.000 ljudi, a u kojem otkriva svoj tajni sastojak - vodu. U videu je rekla: "„Pokazat ću vam tačno kako da dobijete ova savršena jaja. Vjerujte procesu, obećavam da ovo funkcioniše."

"Uvijek ovako kuham pržena jaja. Ne dodajem nikakvo ulje, niti bilo šta drugo", poručila je.

TikTokerka svoj video započinje dodavanjem male količine vode u tavu i puštanjem da se zagrije prije nego što lagano razbije jaja.

Zatim doda malo vode sa svake strane tave i brzo je pokrije poklopcem. Para koju stvara voda pomaže da se jaja ravnomjerno skuhaju bez lijepljenja, a nema potrebe za uljem ili puterom.

Nakon nekoliko minuta, jaja će biti mekana, s nježnim bjelanjcima i savršeno tekućim žumancima bez masnog i neugodnog okusa.

Ova metoda može biti posebno korisna za one koji imaju problema s probavom poput refluksa kiseline. Preskakanjem ulja smanjujete težinu i gustoću okusa koji ga mogu izazvati.

Korištenje vode umjesto toga čini pržena jaja lakšima, manje masnima i mnogo nježnijima za želudac, a istovremeno održava okus čistim i zadovoljavajućim.

@sugar_pink_food

Is it possible to fry an egg without using any oil or cooking spray? Let me show you how to fake it with the steamed eggs method. If your non-stick pan isn't as non stick as it used to be, or if you have to cut oil from your diet, this steamed egg method is a great alternative to frying in oil or butter. No, it isn't poached, it's steamed. #friedegg #friedeggs #healthyfood #foodhacks #egg #sugarpinkfood

♬ original sound - Sugar Pink Food

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije