Tajni sastojak za pržena jaja iz snova: Postupak za savršen doručak

3
Radiosarajevo.ba
Tajni sastojak za pržena jaja iz snova: Postupak za savršen doručak

Pržena jaja, prema mnogima, spadaju u najjednostavnije jelo koje je lako savladati, ali uz male trikove može postati pravo kulinarsko remek-djelo.

Iako su jaja na oko, poširana jaja često izazivaju probleme jer je lako da žumanjak izmakne iz bjelanjka, pržena jaja su jednostavna i brza, uz samo nekoliko osnovnih sastojaka. Međutim, pravi ljubitelji ukusa često dodaju začine i sastojke koji čine razliku.

Jedan od tih trikova je dodavanje paprike u ulje prije nego što se jaje stavi na tavu. Ovaj jednostavan korak, koji je nedavno preporučila i kuharica Rebecca iz The Practical Kitchen, omogućava da začin prodre u bjelance i žumanjak, čime se poboljšava ukusan rezultat. Paprika se brzo svari u ulju, a njen miris i okus šire se po jajetu, dajući mu bogatstvo koje obično ne bismo doživjeli ako bi se samo posula po vrhu.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo: "Ovo su trenutno najtraženija zanimanja"

Iako je količina paprike koja se preporučuje u receptu mala, oko jedne osmine kašičice, mnogi smatraju da je bolje dodati malo više začina za intenzivniji okus.

Za pripremanje prženih jaja na ovaj način, potrebni su vam samo jaje, paprika, so i ulje. Mnogi kuhari preporučuju korištenje spreja za ulje jer omogućava ravnomjernu distribuciju i spriječava prekomjernu upotrebu masti. Na srednje zagrijanoj tavi, ulje treba biti dovoljno vruće da počne da bubri, ali ne previše kako bi paprika ostala nježna i nije sagorjela.

Nakon što se ulje počne kvasiti, dodajte so i papriku, pomiješajte ih, a začini će početi da otpuštaju prijatnu aromu. Onda, jednostavno razbijete jaje u tavu i ostavite da se prži dok bjelance ne postane čvrsto. Po želji, možete staviti poklopac na tavu kako bi žumanjak bio samo blago kuhan. Pržena jaja će biti gotova za otprilike tri minute, a tokom tog vremena treba paziti da se jaje ne zalijepi za tavu.

Na kraju, prebacite jaje na tost, dodajte još malo soli po ukusu i uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu koje može postati vaš omiljeni doručak ili užina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak