Napravite piletinu o kojoj će se pričati: Recepti za 8 najboljih marinada iz svjetskih restorana!
Radiosarajevo.ba
Piletina je jedna od najčešćih namirnica koje se nađu na našim kuhinjskim trpezama.
Najčešće je to pohovana piletina, šnicla, lešo ili u sosu, no uvijek je to jelo u vrlo sličnim varijantama. Mi vam danas donosimo osam recepata za marinade za piletinu koje će vaša jela učiniti nezaboravnim.
Svi recepti su, dodaje se, iz najboljih restorana.
Policajac elektrošokerom ubio staricu (95), sada je na sudu: 'Morao sam to uraditi da se spasim'
1. Azijska marinada od meda
Sastojci:
- 1/4 šolje soja sosa
- 1/4 šolje meda
- 2 kašike rižinog octa
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1 mala kašika naribanog đumbira
- 1 kašika ulja od susama
- Upute: Pomiješajte sve sastojke u posudi. Marinirajte piletinu od jednog do četiri sata za slatki, slani i umami okus.
2. Jalapeno marinada od bijelog luka
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 2 jalapeno paprike, očišćene od sjemenki i sitno nasjeckane
- 4 češnja bijelog luka, zgnječena
- Sok od 1 limete
- 1 kašika meda
- • Sol i biber, po želji
- Upute: Dobro izmiješajte sastojke. Marinirajte piletinu od dva do četiri sata za pikantan okus bijelog luka.
3. Italijanska marinada
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/4 šolje crvenog vinskog octa
- 1 kašika mješavine italijanskih začina
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1 mala kašika sušenog origana
- Sol i biber, po želji
- Upute: Sjedinite i marinirajte piletinu od 30 minuta do dva sata. Očekujte klasičan, oštar italijanski okus.
4. Fajita marinada
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sok od 2 limete
- 1 kašika čilija u prahu
- 1 mala kašike kumina
- 1/2 male kašike aleve paprike
- 1/2 male kašike kajenskog bibera (po želji)
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- Upute: Umutiti sastojke. Posoliti i pobiberiti po želji. Marinirajte piletinu od jednog do tri sata da dobije pikantan i začinjen okus fajite.
5. Marinada od meda i senfa (Honey mustard)
Sastojci:
- 1/4 šolje Dijon senfa
- 1/4 šolje meda
- 2 kašike jabučnog octa
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sol i biber, po želji
- Upute: Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu od jednog do dva sata. Rezultat je sladak, pikantan i kremast okus piletine.
6. Nashville hot (ljuta) marinada
Sastojci:
- 1/2 šolje mlaćenice
- 1/4 šolje ljutog umaka
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1/2 male kašike kajenskog papra (po želji)
- 1 mala kašika bijelog luka u granulama ili u prahu
- Upute: Pomiješajte sastojke i marinirajte piletinu najmanje jedan sat. Očekujte pikantne, zadimljene i blago slatkaste note.
7. Teriyaki marinada
Sastojci:
- 1/3 šolje soja sosa
- 1/4 šolje smeđeg šećera
- 2 kašike mirina (rižino vino, po želji)
- 1 mala kašika naribanog đumbira
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1/4 šolje vode
- Upute: Miješajte dok se šećer ne otopi. Marinirajte piletinu od jednog do četiri sata za tradicionalnu slatko-slanu teriyaki glazuru.
8. Cilantro marinada
Sastojci:
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- Sok od 2 limete
- 1/4 šolje svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
- 2 češnja bijelog luka, zgnječena
- 1 mala kašika kumina
- Sol i biber, po želji
- Upute: Pomiješajte sve sastojke. Marinirajte piletinu od 30 minuta do 2 sata za svijetli, pikantni i zeljasti okus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)