Jednostavno, brzo i ukusno: Recept za najukusniju prženu piletinu

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavno, brzo i ukusno: Recept za najukusniju prženu piletinu
Foto: Pixabay / Piletina

Piletina je možda jedno od najsvestranijih vrsta mesa u kuhinji – može se pripremiti na bezbroj načina, a pri tome ne zahtijeva puno vremena ni vještine.

Zašto stoga ne isprobati nešto malo drugačije i pečenoj piletini dati malo drugačiji okus.

Pečena piletina u mnogim domaćinstvima jedno je od onih jela koje se nalazi na meniju barem jednom sedmično. Brzo gotovo, ukusno i odlično u svim kombinacijama, ovo je jelo zbog kojeg se niko za stolom ne buni.

Prognoza Nedima Sladića za petak: Stižu obilne padavine, prvo kiša, a onda snijeg

Prognoza Nedima Sladića za petak: Stižu obilne padavine, prvo kiša, a onda snijeg

Pečenoj piletini možemo dodati i malo aroma i okusa ako je ispečemo s cherry paradajzom i kestenima koje smo prethodno skuhali u mlijeku. Ovo pravo jesensko jelo možete poslužiti kao klasičan ručak, ali je i savršen izbor za porodična okupljanja te svečanije ručkove ili večere.

Potrebni sastojci:

  • 1 pile u komadima
  • 300 grama oguljenih kestena
  • 200 grama cherry paradajza
  • mlijeko
  • 1 glavica bijelog luka
  • djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • aromatično bilje
  • malo bijelog vina

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stepeni.

Piletinu posolite i pobiberite, stavite u vatrostalnu posudu s neoguljenim bijelim lukom, vinom, začinskim biljem po ukusu i uljem i pecite 1 sat na 190 stepeni.

Oguljene kestene kuhajte u loncu s mlijekom 10 minuta. Na pola pečenja pažljivo izvadite piletinu i dodajte ocijeđene kestene i cherry pardajz.

Dovršite pečenje mesa s prilozima, a nakon toga servirajte i uživajte, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije