Tajna savršenog bifteka: Izbjegavajte ove tri greške tokom pripreme i bit će fantastičan
Priprema savršeno pečenog odreska nije lak zadatak, a male greške u postupku mogu ozbiljno narušiti ukus i kvalitet mesa.
Poznati kuhar Andy Hearnden, poznat kao Andy Cooks na TikToku, podijelio je tri najčešće greške koje ljudi prave prilikom pečenja bifteka kod kuće i koje mogu "uništiti" svaki trud.
Jedna od ključnih grešaka je korištenje ulja prilikom pripreme mesa. Andy savjetuje da se umjesto ulja koristi loj, odnosno tallow – prirodna masnoća koja se dobija topljenjem goveđeg ili ovčijeg loja. Ova vrsta masti ima visoku tačku dimljenja, što omogućava pečenje na visokim temperaturama bez sagorijevanja i gubitka ukusa. Osim toga, loj daje dodatni "mesni" šmek odresku.
Sutra Diplomatski zimski bazar 2025.: Katar će se predstaviti najbogatijom ponudom do sada
Druga važna napomena odnosi se na začinjavanje. Andy ističe da se ljudi često boje previše soli, ali kod debelih komada mesa veći dio začina ostaje u tavi. Zato preporučuje da se biftek obilno posoli, a idealno je ostaviti ga u tzv. suhoj marinadi preko noći za bolji prodor ukusa.
Treća greška koju mnogi prave je preskakanje faze odmora mesa nakon pečenja. Iako većina želi odmah da posluži vruć biftek, Andy savjetuje da se meso pusti da odmori nekoliko minuta nakon pečenja, a zatim da se kratko ponovo preprži u vreloj tavi po 20 do 30 sekundi sa svake strane prije serviranja.
Ovi jednostavni, ali korisni savjeti mogu pomoći da svaka sljedeća priprema odreska bude uspješna – bilo na roštilju, grill tavi ili u kuhinji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.