Starinski doručak gotov za 5 minuta: Recept za najukusniju poparu

0
Radiosarajevo.ba
Starinski doručak gotov za 5 minuta: Recept za najukusniju poparu
Foto: YouTube / Popara / Ilustracija

Popara je tradicionalno jelo koje se generacijama priprema u domaćinstvima širom Bosne i Hercegovine i regije. Posebno je omiljena zbog svoje jednostavnosti, brzine pripreme i mogućnosti da iskoristite stari hljeb na ukusan način. Iako postoji mnogo varijacija, ovaj recept nudi mliječnu verziju popare, obogaćenu sirom, kajmakom i maslacem – savršenu za doručak, večeru ili kao topli međuobrok.

Priprema:

U veću šerpu sipajte određenu količinu vode, dodajte komadić maslaca, nekoliko čehni očišćenog i sitno isjeckanog češnjaka te malo soli. Stavite na šporet i pustite da provri.

Kada voda prokuha, sklonite šerpu s vatre i u nju ubacite kocke starog hljeba. Sve dobro promiješajte kako bi hljeb upio tečnost. Nakon nekoliko minuta, kada hljeb omekša, višak vode pažljivo ocijedite iz šerpe.

Advokati zbog dugova prijete blokadom HE Dabar: "Kod nas cifra prešla 10.000 KM"

Advokati zbog dugova prijete blokadom HE Dabar: "Kod nas cifra prešla 10.000 KM"

U tako pripremljenu masu dodajte mliječne proizvode po želji – kombinaciju krem sira, kajmaka i namaza. Sve još jednom lagano izmiješajte dok se sastojci ne sjedine i masa ne postane kremasta i mirisna.

Posluživanje:

Poparu servirajte dok je još topla, u dubljem tanjiru, uz čašu jogurta.

Sastojci:

Stari hljeb 
po potrebi vode
3-4 ćehna bijelog luka
1 kašika maslaca
malo soli
kajmaka, ili drugog mliječnog proizvoda

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije