Starinski bosanski recept da prste poližeš: Da li ste isprobali tirit pitu?
Nedjelja je idealno vrijeme za ručak sa porodicom, a za što brži i ukusnije jelo, donosimo vam recept za tirit - pitu, odnosno pileći burek.
Sastojci:
- 1 pile
- 2-3 krompira
- sol
- biber
- ulje
- celer/peršun
- jufke
Priprema:
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
1. Pile se skuha u malo nezačinjene vode i kada se skuha onda se vadi van tečnosti i pusti da se ohladi da se može svo meso skinuti i iskidati na manje komade.
2. Ohlađeno i iskidano meso se miješa sa sitno nasjeckanim krompirom, dodaje se sol, biber, malo ulja, malo celera i peršina.
Osvježavajući i prirodni desert: Evo kako napraviti kremasti banana sladoled kod kuće
3. Dobro se izmijesi i zavija u jufke, kao i svaka druga pita.
4. Tepsija treba biti dobro masna, a rerna dobro ugrijana: pecite od 50 do 60 minuta.
5. Prije nego pitu izvadite iz rerne, zalijte je s nekoliko kašika one supe u kojoj se skuhalo pile i zapecite tako još nekoliko minuta.
Prema želji možete prepržiti malo maslaca s češnjakom kojeg ste zgnječili u sol, te pomiješajte to s kiselim mlijekom i poslužite s pitom!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.