Starinski bosanski recept da prste poližeš: Da li ste isprobali tirit pitu?

2
Radiosarajevo.ba
Starinski bosanski recept da prste poližeš: Da li ste isprobali tirit pitu?
Foto: Screenshot / Bosanska tirit pita

Nedjelja je idealno vrijeme za ručak sa porodicom, a za što brži i ukusnije jelo, donosimo vam recept za tirit - pitu, odnosno pileći burek.

Sastojci: 

  • 1 pile
  • 2-3 krompira
  • sol
  • biber
  • ulje
  • celer/peršun
  • jufke

Priprema:

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu

1. Pile se skuha u malo nezačinjene vode i kada se skuha onda se vadi van tečnosti i pusti da se ohladi da se može svo meso skinuti i iskidati na manje komade.

2. Ohlađeno i iskidano meso se miješa sa sitno nasjeckanim krompirom, dodaje se sol, biber, malo ulja, malo celera i peršina.

Osvježavajući i prirodni desert: Evo kako napraviti kremasti banana sladoled kod kuće

Osvježavajući i prirodni desert: Evo kako napraviti kremasti banana sladoled kod kuće

3. Dobro se izmijesi i zavija u jufke, kao i svaka druga pita.

4. Tepsija treba biti dobro masna, a rerna dobro ugrijana: pecite od 50 do 60 minuta.

5. Prije nego pitu izvadite iz rerne, zalijte je s nekoliko kašika one supe u kojoj se skuhalo pile i zapecite tako još nekoliko minuta.

Prema želji možete prepržiti malo maslaca s češnjakom kojeg ste zgnječili u sol, te pomiješajte to s kiselim mlijekom i poslužite s pitom!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije