Kiflice iz bakine kuhinje: Recept koji svakog ostavlja bez teksta

0
Radiosarajevo.ba
Kiflice iz bakine kuhinje: Recept koji svakog ostavlja bez teksta
Foto: Printscreen/YouTube / Kiflice

Miris svježe pečenih kiflica jedan je od onih koji budi najljepše uspomene i okuplja porodicu oko stola.

Bilo da ih pripremate za doručak, užinu, goste ili jednostavno kao mali znak pažnje za najmilijedomaće kiflice su neodoljive i uvijek dobrodošle.

U nastavku vam donosimo provjeren recept za mekane i ukusne kiflice koje se tope u ustima. Recept je jednostavan, a rezultat je – prava domaća čarolija!

Tragedija u BiH: Poginuo vozač kombajna

Tragedija u BiH: Poginuo vozač kombajna

Potrebni sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svježeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje (za premaz)
  • Susam ili krupna so za posipanje (po želji)
  • Punjenje po izboru: sir, šunka, eurokrem, džem, ili ostaviti prazne

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da kvasac "proradi". Dodajte ulje i postepeno umiješajte brašno i so, pa zamijesite glatko tijesto. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da nadođe oko 45 minuta.

Nakon što se tijesto udvostruči, podijelite ga na dva dijela, a svaki razvaljajte u krug i isijecite na trouglove. Na širi dio svakog trougla stavite nadjev po želji, pa urolajte kiflice. Redajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite kiflice umućenim jajetom i pospite susamom, pa pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije