Kiflice iz bakine kuhinje: Recept koji svakog ostavlja bez teksta

Miris svježe pečenih kiflica jedan je od onih koji budi najljepše uspomene i okuplja porodicu oko stola.
Bilo da ih pripremate za doručak, užinu, goste ili jednostavno kao mali znak pažnje za najmilije – domaće kiflice su neodoljive i uvijek dobrodošle.
U nastavku vam donosimo provjeren recept za mekane i ukusne kiflice koje se tope u ustima. Recept je jednostavan, a rezultat je – prava domaća čarolija!

Tragedija u BiH: Poginuo vozač kombajna
Potrebni sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 jaje (za premaz)
- Susam ili krupna so za posipanje (po želji)
- Punjenje po izboru: sir, šunka, eurokrem, džem, ili ostaviti prazne
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da kvasac "proradi". Dodajte ulje i postepeno umiješajte brašno i so, pa zamijesite glatko tijesto. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da nadođe oko 45 minuta.
Nakon što se tijesto udvostruči, podijelite ga na dva dijela, a svaki razvaljajte u krug i isijecite na trouglove. Na širi dio svakog trougla stavite nadjev po želji, pa urolajte kiflice. Redajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite kiflice umućenim jajetom i pospite susamom, pa pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.