Recept za fantastičnu curry supu: Ugodno i toplo jelo za hladnije dane

0
Radiosarajevo.ba
Recept za fantastičnu curry supu: Ugodno i toplo jelo za hladnije dane

U periodu između Božića i Nove godine, kada smo svi preplavljeni ugljenim hidratima, čokoladama i alkoholom, prirodno je da počnemo tražiti nešto zdravije i zasitnije.

I dok je uživanje u prazničnim delicijama uvijek dobrodošlo, ne postoji ništa bolje od tople i hranjive supe kad nastupe želja za nečim zdravim i svježim.

Jedan od najukusnijih i najjednostavnijih recepta za ovakvu priliku je supa od sočiva. Sočivo je odličan izvor proteina, vlakana i drugih hranljivih sastojaka, a kombinacija povrća i začina čini ovu supu ne samo zdravom, već i vrlo ukusnom. Iako je tradicionalna supa od sočiva često jednostavna, sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, dodavanje jednog neočekivanog sastojka može uvelike unaprijediti njen okus, curry pasta.

GSS objavio detalje korištenja nove SOS aplikacije u BiH: Samo danas spašeno šest ljudskih života

Recept za Curry Supu od Sočiva je brz i jednostavan, a daje bogatstvo okusa koje će vas grijati kroz cijelu zimu. U receptu se koristi curry pasta, koja je odlična za brzo unošenje intenzivnih začina u jelo, čineći svaki zalogaj nevjerojatno ukusnim. Za razliku od klasičnih verzija, dodavanje curry paste čini ovu supu zaista posebnom i punom egzotičnih okusa. Sastojci kao što su crvene leće, luk, mrkva, krompir i poriluk zajedno s curry pastom čine ovo jelo savršenim za bilo koji obrok.

Priprema ove supe je vrlo jednostavna. Počnite zagrijavanjem malo maslinovog ulja u velikoj tavi i pržite sitno sjeckane šalote dok ne omekšaju. Zatim, dodajte curry pastu i dobro promiješajte s povrćem dok ne počne pucketati. Nakon toga dodajte ostale povrće i leće, a zatim prelijte sve povrtnim ili pilećim temeljcem. Dodavanje začina poput kurkume, garam masale i čili pahuljica donosi dodatnu dubinu okusa, a sve zajedno se kuha na laganoj vatri dok povrće i leće ne omekšaju.

Za one koji vole gustu supu, recept nudi savršen rezultat bez potrebe za daljnjom obradom, dok ljubitelji glatkih tekstura mogu sve sastojke prebaciti u blender. U oba slučaja, supa se poslužuje s malo kisele pavlake, svježeg korijandera ili maslinovog ulja za dodatnu kremoznost. Za savršen obrok, poslužite je uz komad maslacem premazanog hljeba.

Ova curry supa od sočiva nije samo hranjiva i ukusna, već je i odličan način da se ugrijete tokom hladnih zima, a uz dodatak curry paste, jednostavno postaje omiljeni recept koji ćete rado ponavljati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak