Iskusni kuhar otkriva tajnu savršenog špinata: "Ključ je u ovom koraku"

2
Radiosarajevo.ba
Iskusni kuhar otkriva tajnu savršenog špinata: "Ključ je u ovom koraku"

Špinat je povrće koje mnogi konzumiraju isključivo zbog njegovih zdravstvenih prednosti, iako ga ne vole zbog specifičnog ukusa i teksture.

Ipak, uz pravilan način pripreme, špinat može postati ukusan dodatak svakom obroku. Umjesto klasičnog kuhanja u vodi, koje često dovodi do gorkog i gnjecavog rezultata, kuhar i autor knjiga za kuhanje Arman Liew preporučuje da se špinat kratko prodinsta na maslacu.

"Siguran sam da svako može zavoljeti špinat čak i ako se ne zovete Popaj", našalio se Liew. "Kada se kratko proprži na visokoj temperaturi, špinat omekša, ali zadrži svoju lisnatu strukturu, a maslac dodatno ublažava njegovu prirodnu gorčinu", objasnio je.

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Špinat sadrži oksalnu kiselinu, zbog koje može imati kredast ukus kada se jede sirov, dok kuhanje u vodi može stvoriti dodatnu gorčinu. Sa druge strane, priprema na masnoći poput maslaca, uz dodatak limunovog soka, ublažava taj neželjeni ukus i daje mu blagu slatkoću i zemljani ton. Prženjem se postiže svilenkasta tekstura, za razliku od raskuhanog i vodenastog špinata.

Osim što je ukusniji, špinat pripremljen na ovaj način zadržava više hranjivih tvari. Kuhanje u vodi ispire vitamine, dok dinstanje u tavi čuva većinu nutritivnih vrijednosti, što ga čini i zdravijom opcijom.

Za pripremu ovog jela potrebno je: dvije veze špinata, jedna kašika maslaca, jedna kašika maslinovog ulja, čen bijelog luka, limunov sok, te malo soli i bibera. Na ugrijanoj tavi zagrijati ulje i maslac, dodati špinat i bijeli luk, pa dinstati 2–3 minute dok ne povene. Na kraju se jelo obogaćuje s nekoliko kapi limunovog soka. Po želji, špinat se može dodatno začiniti parmezanom, slaninom ili mladim lukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak