Ured ombudsmana za zaštitu životinja u Beču apeluje: Ne hranite golubove!

Radiosarajevo.ba
Ured ombudsmana za zaštitu životinja u Beču apeluje: Ne hranite golubove!
Pixabay / Ilustracija

U posljednjih nekoliko dana, građani koji vole životinje pitali su se sigurno koliko su golubovi i druge ptice pogođene trenutnom situacijom.

"Mnogi se boje da životinje zbog ograničenja izlaza više neće naći dovoljno hrane na javnim mjestima", kaže Eva Persy, voditeljica Ureda ombudsmena za zaštitu životinja u Beču (TOW).

Kako ona kaže, briga je neutemeljena, golubovi i druge ptice pronalaze upravo u proljeće dovoljno hrane u velikim gradovima. TOW već duži niz godina obavještava građane da hljeb, peciva ili drugi ostaci hrane nisu prikladni za golubove i da životinje mogu postati ozbiljno bolesne ili čak umrijeti od tih dobronamjernih "donacija hrane".

Persy kaže da sada postaje jasno šta se događa kada životinje postanu ovisne redovnim hranjenjem. Mnogi od njih nikada nisu naučili sami tražiti hranu. Čekaju u velikim jatima na tradicionalnim mjestima za hranjenje i ne znaju zašto nema hrane. Ako se u ovoj situaciji ne nahrane, golubovi moraju sami postati aktivni i, poput drugih životinja, tražiti hranu.

"Posebno u proljeće golubovi i druge ptice kod nas pronađu dovoljno hrane. Dodatno hranjenje nije potrebno", kaže Persy. Naprotiv: Ako se golubovi uvijek hrane na istom mjestu, ne nauče da se sami brinu o sebi. "Tada vjeruju da samo moraju čekati dovoljno dugo kako bi hrana u jednom momentu došla. Vrijeme prolazi, a životinje postanu slabije. "

Ombudsman za zaštitu životinja u Beču stoga apelira na sve ljude koji vole životinje: Pomozite golubovima dugoročno i pružite im priliku da sami sebi mogu osigurati odgovarajuću hranu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije