Beč: Baletska akademija podsticala djecu na pušenje da ne bi imali problem sa kilažom

Radiosarajevo.ba
Beč: Baletska akademija podsticala djecu na pušenje da ne bi imali problem sa kilažom
Foto: EPA-EFE / Bečka državna opera

Da ne bi imali problema sa tjelesnom težinom, djeca u baletskoj akademiji Bečke državne opere su podsticana da puše, piše BBC.

Specijalna komisija istražuje navode da je Akademija ugrožavala zdravlje učenika.

Navodno su bili izloženi napornim vježbama i nastupima.

Šefica komisije Susan Reind-Krausskopf je istakla da su se zaposleni na Akademiji učenicima obraćali po imenu i veličini odjeće.

"Jasno je da djeca i adolescenti nisu dovoljno zaštićeni od diskriminacije, zanemarivanja i negativnih medicinskih uticaja", istaknuto je u izvještaju komisije.

Ukazano je na to da su treninzi bili slabo kontrolisani i da su "ugrožavali zdravlje učenika".

Bečka državna opera je poručila da je smanjen broj nastupa i da će se detaljno pozabaviti izvještajem prije nego što daju potpuni odgovor javnosti.

Akademija postoji od 1771. godine. Jedna je od najprestižnijih evropskih škola baleta.

Veliki broj njenih diplomaca nastupa za svjetski poznate trupe, kao što su londonski Kraljevski balet i Američki teatar baleta u New Yorku.

Skandal je prvi put dospio u medije u parilu ove godine. Jedne austrijske novine su objavile istraživanje kojim se tvrdi da su neki mladi plesači fizički zlostavljani i grebani, a da su neki ismijavani zbog izgleda.

Austrijski ministar kulture Alexander Shallenberg je tada rekao da će država energično reagovati kako bi se utvrdilo šta se desilo, navodi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije