Beč: Pet puta dnevno oko svijeta vozilima javnog gradskog prijevoza

Radiosarajevo.ba
Beč: Pet puta dnevno oko svijeta vozilima javnog gradskog prijevoza
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

Vozila javnog prijevoza u Beču su tokom 2019. godine prešla 78,1 milion kilometara, što odgovara razdaljini od Zemlje do Mjeseca, saopćeno je iz Grada Beča.

Vozila podzemne željeznice, tramvaji i autobusi Wiener Liniena su prešla 400.000 kilometara više u odnosu na godinu ranije.

Kako je navedeno, svakog dana pređu više od 214.000 kilometara, što jednako tome kao da su više od pet puta obišli planetu Zemlju.

Prošle godine su najviše prešli autobusi, i to 39,6 miliona kilometara. Tramvaji su prešli 22,9 miliona kilometara, a vozila podzemne željeznice 15,6 miliona kilometara.

Iz Grada Beča su istakli da svake godine zajedno sa Wiener Linienom ulažu u proširenje javnog prijevoza i poboljšanje ponude jer smatraju da je to jedini način da se zaštiti klima i okoliš.

"Javni prijevoz je okosnica gradskog saobraćaja. Širenje mreže javnog prijevoz nastavit će se i u 2020. godini", poručio je direktor Wiener Liniena Günter Steinbauer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije