Beč će uložiti dvije milijarde eura u razvoj tramvajske infrastrukture

Radiosarajevo.ba
Beč će uložiti dvije milijarde eura u razvoj tramvajske infrastrukture
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč

Javni gradski saobraćaj jedan je od ključnih faktora koji doprinosi visokoj kvaliteti života u Beču, stoga su u austrijskoj prijestolnici odlučili investirati dvije milijarde eura (blizu četiri milijarde maraka) u dalji razvoj tramvajske infrastrukture, saopšteno je iz Grada Beča.

Kako je istaknuto, opći cilj ove investicije je modernizacija i poboljšane kvalitete javnog saobraćaja. Prema prognozama stanovništvo grada bi trebalo već 2027. godine doseći granicu od dva miliona, na šta javni prijevoz mora adekvatno odgovoriti.

"U našem gradu je više prodanih godišnjih karata javnog prijevoznika nego registrovanih auta", rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Beč - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Beč

Novom investicijom Beč i austrijske željeznice (Österreichische Bundesbahnen – ÖBB) žele proširiti uslugu S-Bahn-a u gradu i oko njega. Konkretne ideje obuhvaćene su u nacrtu Drugi paket željezničke infrastrukture .

Ovaj paket će osigurati infrastrukturne preduslove za stratešku ponudu od dvanaest vozova S-Bahn-a po satu i pravcu, kao i deset brzih linija javnog prijevoza između Meidlinga i Liesinga. Modernizacija infrastrukture omogućava povećanje broja vozova za 200, tako da se u toku dana u Beču neće voziti 700 nego 900 tramvaja.
Beč - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Beč

Rekonstrukcija tramvajske mreže obuhvata ukupno šest velikih projekata, koji doprinose poboljšanju usluge javnog saobraćaja ali i dugoročnom očuvanju klime, saopšteno je iz Grada Beča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije